Obrenovac, 02.10.2022

ČUJ BIOSKOP...SKUPŠTINA OPET RADI


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2020.
Prva sednica Skupštine Srbije u vreme vanrednog stanja...

Foto:N1


Vlada je Skupštini uputila 44 odluke donete tokom vanrednog stanja, a 12 ta─Źaka se odnosi na Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

Pored toga, Skupštini su na potvr─Ĺivanje poslate Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, Uredba o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja, Uredba o koriš─çenju finansijskih srestava bud┼żeta Srbije u vreme vanrednog stanja, Uredba o poreskim merama.

Tako─Ĺe na listi su i Uredba o prekršaju za kršenje naredbe o zabrani kretanja, Uredba o ograni─Źenju maloprodajne cene zaštitnih sredstava, Uredba o posebnim tehni─Źkim zahtevima, standardima i primeni medicinskih sredstava i Uredba o primeni rokova u upravnim postupcima.

Me─Ĺu uredbama su i uredba o ulaganju deviznih sredstsva kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, o pomeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja, o na─Źinu u─Źeš─ça optu┼żenog na glavnom pretresu u krivi─Źnom postupku i o dodatnom zadu┼żivanju u vreme vanrednog stanja.

Vlada je predlo┼żila i potvr─Ĺivanje uredbe o programu finansijske podrške privrednim subjektima za odr┼żavanje likvidnosti i obrtna sredstva, o pomeranju roka za podnošenje tromese─Źnih izveštaja o realizaciji godišnjeg programa poslovanja, o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i nov─Źanoj pomo─çi gra─Ĺanima.

Na dvenom redu bi bila i Uredba o postupku za izdavanje du┼żni─Źkih hartija od vrednosti, Uredba o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, Uredba o merama u drumskom saobra─çaju,Uredba o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vreme vanrednog stanja.

Vlada je na potvr─Ĺivanje poslala i uredbe o finansijskoj podršci poljioprivrednim gazdinstvima, o nov─Źanoj pomo─çi poljoprivrednicima, o uvo─Ĺenju garantne šeme kao mere podrške za ubla┼żanje posledice pandemije, o pomeranju rokova za odr┼żanje redovne sednice skupštine privrednog društva.

Osim toga, tu su i uredbe o izmeni opštih prihoda i primanja, rashoda i izdataka bud┼żeta Srbije, o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica i o formiranju privrenog registra i na─Źinu uplate jednokratne nov─Źane pomo─çi svim punoletnim dr┼żavljanima.

Kako se navodi u obrazlo┼żenju, u Srbiji je zarazna bolest kovid-19 pod kontrolom zdravstvenih organizacija i stekli su se uslovi da se Skupština Srbije sastane i da je sada potrebno da potvrdi uredbe Vlade Srbije.

"Imaju─çi u vidu to da su navedenim uredbama propisane mere koje se propisuju zakonom, neophodno je da se donese zakon kojim ─çe Narodna skupština zauzeti stav o sadr┼żini tih uredaba, odnosno kojim ─çe saglasno Ustavu Srbije potvrditi te uredbe", navodi se u saopštenju.

Vlada uputila dopis Skupštini da mo┼że da se sastane

Poslanici Skupštine Srbije dobili su poziv za skupštinsko zasedanje u kojem je Vlada Srbije procenila da su se stekli uslovi da se parlament sastane.

"Polaze─çi od odredaba ─Źlana 200 stav 8. i 9. Ustava, a s obzirom na to da je dalje širenje zarazne bolesti kovid 19 na teritoriji Srbije ograni─Źeno i da se nalazi pod kontrolom nadle┼żnih zdravstvenih organizacija i dr┼żavnih organa, te da su se s tim u vezi stekli uslovi da se Narodna skupština sastane, vlada smatra da je mogu─çe i potrebno da se Skupština sastane i odlu─Źi o potvrdjivanju odluke o proglašenju vanrednog stanja kao i o potvrdjivanju svih uredbi koje je vlada uz supotpis predsenika Republike donela za vreme vanrednog stanja", navedeno je u dopisu.

Kako su poslanici potvrdili agenciji Beta, ovakav dopis koji je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabi─ç, uz predlog dnevnog reda stigao im je na mejl.

Pre ulaska u Parlament, svim poslanicima je izmerena temperatura, a nakon toga i podeljena sva propisana zaštitna oprema.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojkovi─ç izjavila je ju─Źe, na konferenciji za novinare, da o─Źekuje od svih poslanika da odgovorno pristupe svom poslu, prvenstveno da do─Ĺu i da na na─Źin primeren stanju u kojem se nalazi Srbija diskutuju o ta─Źkama dnevnog reda.

To se nije desilo, jer je istog dana SZS najavio bojkot ove sednice i najavio ocenu ustavnosti vanrednog stanja, kao i protest za ─Źetvrtak.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da ─çe opozicija biti prisutna u holu Skupštine Srbije tokom sednice, dok je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksi─ç rekao da oni ne ┼żele da u─Źestvuju u sednici Skupštine Srbije, jer je ona farsa i predstava.

Aleksi─ç je rekao da je na─Źin na koji je sazvana sednica Skupštine Srbije dokaz da je Skupština u slu┼żbi Vlade Srbije i da je sve obrnuto - "umesto da parlament kontroliše Vladu, on servisira Vladu i predsednika".

Poslanici ─çe ispred Skupštine u ─Źetvrtak u 18 sati odr┼żati protest protiv neustavnog uvo─Ĺenja vanrednog stanja i mera zatvaranja gra─Ĺana Srbije, a Veselinovi─ç je istakao da na taj protest ne pozivaju gra─Ĺane.

Lutovac je rekao da ─çe parlament slu┼żiti tome da se potvrde odluke jednog ─Źoveka i da se pokazuje da je odluka SZS da bojkotuje parlament ispravna.

Predsednik Dveri Boško Obradovi─ç rekao je da su predsednik i premijerka prekršili Ustav i da ─çe SZS u ─Źetvrtak u 18 ─Źasova protestovati ispred Skupštine Srbije protiv ponovnog zatvaranja gra─Ĺana "─Źetiri dana u ─Źetiri zida".

"Predsednik dr┼żave, premijerka i predsednica Skupštine izvršili su dr┼żavni udar. Ovaj trojni pakt prekršio je Ustav, ukinuo Skupštinu i protivustavno uveo vanredno stanje. Nakon toga je usledilo kršenje ljudskih prava, hapšenje, skandalozno su─Ĺenje preko interneta i slanje u zatvor više hiljada ljudi, zavo─Ĺenje totalne medijske torture i zloupotreba vanrednog stanja u najsramnije predizborne svrhe", naveo je Obradovi─ç.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadi─ç ocenio je da "Vu─Źi─ç nije izbegao da uspostavi viši nivo nenormalnosti u društvu tokom vanrednog stanja" i istakao da je u ─Źitavom regionu broj umrlih manji nego u Srbiji. "Primenjuju se mere restrikcije ┼żivota, ljudi se ostavljaju danima u ku─çama, penzionerima se ne dozvoljava da na dostojanstven na─Źin brane svoj ┼żivot, sve mere su apsolutno neprimerene postoje─çoj situaciji, a rezultati su najgori u regionu", naveo je Tadi─ç.

Poru─Źio je da niko iz postoje─çeg re┼żima ne─çe izbe─çi podvla─Źenje crte zbog kršenja zakon i ugra┼żavanja ljudskih sloboda.

Predsednik Pokreta slobodnih gra─Ĺana Sergej Trifunovi─ç kazao je da PSG ima stav da treba prisustvovati ovoj sednici Skupštine, ali da taj pokret nije parlamentarna stranka i da zato poštuje jedinstveni stav opozicije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE