Obrenovac, 16.07.2020

'PUT OPCIJA' I DRUGE TEME


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2019.
Brnabićeva i Mali odgovarali na pitanja poslanika

Foto:Z.Jovanović
Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali odgovarali su u Skupštini Srbije o prodaji udela države u Komercijalnoj banci.

Nije nam ostavljen veliki prostor za manevre, jer je 2011.godine potpisan Sporazum sa međunarodnim finansijskim isntitucijama o tome da oni ulaze u vlasništvo Komercijalne banke, ali da imaju 'put opciju' koju mogu da aktiviraju ako to ne učinimo”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, “put opcija” nije “nimalo slatka” i u interesu Srbije, ali je ona predviđena sporazumom iz 2011. godine, kada je, kaže, neko doneo odluku o privatizaciji Komercijalne banke.

Možete sada da pričate sa tim ljudima, ali mi ponovo nalazimo najbolji način da izađemo iz te situacije, tako da obezbedimo najbolje moguće funkcionisanje Komercijalne banke, stabilnost Srbije i kredibilitet”, rekla je ona.

Mali je rekao da će država novac od prodaje svog udela u Komercijalnoj banci iskoristiti za podizanje kvaliiteta života i bolji standard građana.

On je u Skupštini Srbije podsetio da je država nedavno izašla iz Jubmes banke, a poručio je da će Poštanska štedionica ostati u državnom vlasništvu.

“Mi smo pre mesec i po dana izašli iz suvlasništva u Jubmes banci. To ćemo uraditi i sa Komercijalnom bankom, a novac koji zaradimo ćemo uložiti u izgradnju bolje infrastrukture, u nove auto-puteve, u podršku mladima za zapošljavanje. Ulagaćemo i dalje u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sve što je obaveza države da podigne kvalitet života i standard”, istakao je Mali.

Odgovarajući na pitanje poslanika “Pokret za spas Srbije - Nova Srbija” Đorđa Vukadinovića o prodaji Komercijalne banke, Mali je objasnio da se njena privatizacija dogodila 2011. godine, i da je od tada država suvlasnik sa 43 odsto, dok su većinski vlasnici mali akcionari i četiri fonda.

On je dodao da se udeo u Komercijalnoj banci prodaje na osnovu sporazuma koji je potpisan 2011. godine, navodeći da ozbiljna država mora da poštuje potpisano, iako se možda sa tim ne slaže.

Mali je podsetio da je “put opcija” loša stvar za državu, jer, kako je naveo, unapred garantuje poznatu vrednost, bez obzira na pravu vrednost na tržištu.

Proces pronalaženja stretškog partnera za Komercijalnu banku je deo reformskog procesa koji radimo, s jedne strane zajedno sa MMF-om, a s druge strane radi se na tome da povećamo konkurentost na našem bankarskom tržištu”, rekao je Mali.

Ministarstvo finansija, će kaže Mali, do kraja godine predložiti skupštini da usvoji set zakona koji se odnose na unapređenje funkcionisanja i rasta tržišta kapitala u Srbiji.

Pored toga, predložiće novi zakon o investicionim fondovima, o alternativnim fondovima, ali i izmene i dopune Zakona o finansijskim tržištima koji će podrazumevati poreske podsticaje za unapređenje tog tržišta.

BRNABIĆ: IDEMO U SVAKI DEO SVETA DA BI ŠTITILI INTERES SRBIJE

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predstavnici Vlade Srbije nastaviti da idu u svaki deo sveta pa i na Maldive, kako bi zaštitili interese Srbije i njenih građana i očuvali teritorijalni integitet i suvernetitet zemlje.

"Ministar Zoran Đorđević je išao na Maldive, umesto ministra Ivice Dačića. Za razliku od nekih poslanika opozicije, on se tamo nije provodio", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića na osovnu koje je procene je Đorđević išao na Maldive.

Članovi vlade,kako je dodala, zbog ogromnog broja aktivnosti u interesu Srbije i njenih građana, često preuzimaju odgovornost iz različitih resora.

"Dačić nije mogao da bude na Maldivima, koje su nam izuzetno važan partner i po pitanju KIM i ministarĐođević je uskočio i putovao tamo", rekla je Brnabić i dodala da nikome, amba baš nikome ne bi poželela da na Maldive putuje 15 sati, da u jednom danu ima šest bilateralnih sastanaka i da se odmah vati kući.

Dodala je da je taj sastanak važan kao i Međunarodna konfrencija rada u Ženevi na koju je ona otišla i koju je iskoristila za razgovor o situaciji na KiM, svemu što Srbija po tom pitanju čijni.

"Sa predstavnikom Burkine Faso sam zajednički razgovarala sa ostalim zemljama koje su priznale nezavisnost. Pozivali smo ih da pogledaju situaciju na terenu, deceniju kasnije, i zaključe da li su doneli pravu odluku", rekla je ona i dodala da je najveći broj tih zvaničnika rekao da su podržali nezavisnost Kosova na osnovu presude Međunarodnog suda pravde - da odluka Prišitne nije u suprotnosti sa međunarondim pravom.

Dodali su i da tu odluku MSP prihvatili jer ju je sud doneo na zahev i inicijiativu tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije.

"I onda se nađete da vam neko iz sastanka u sastanak od Maldva do Burkine Faso, kaže odlučili smo ono što je sud rekao na zahtev vašeg ministra spoljnih poslova i to je bio najveći argument da su oni (Albanci) bili u pravu, da nisu prekršili međunarodno pravo", rekla je premijerka.

Srbija će, kako je nalgasila, i pored takvih prepreka na koje nailazi zahvaljujući neodgovornoj politici prethodnika, nastaviti borbu.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme o tome kako da se nazove ono što Albanci rade Srbima, ali i drugim nealbancima, rekla da je to neciviliacijski čin protiv svih ljudskih prava.

Ljuduski govoreći to je necivilizacijski čin suprotan svim standardima, rekla je ona i dodala da administratvno gledano u razgovorima sa zvaničnicima u Londonu, Francuskoj oni to smatraju kršenjem CEFT-a sprazuma, sporazuma o slobodnom trgovini ali i SSP-a...

Brnabić je Vukadinoviću na komentar da na sednici nema četiri potpredsednika Vlade rekla da su svi odsutni opravdano, i da imaju obaveze sutra na Vidovdan za kada su zakazani brojni događaji koji će pokazati kako se Srbija razvija.

Prema njenim rečima, jedan od tih rezultata je i otvaranje aerodroma Morava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE