Obrenovac, 02.12.2022

UPRKOS IZAZOVIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2019.
Odbor za kontrolu službi bezbednosti: Stanje u Srbiji stabilno

Foto:Jošida Masanori/RAS Srbija
Stanje bezbednosti u Srbiji stabilno je i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama čije je ispoljavanje manjeg ili većeg intenziteta, ocenjeno je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Na sednici su posebno sagledani rizici i pretnje globalnog i regionalnog karaktera.

Odbor je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu BIA i Izveštaj o stanju bezbednosti Srbije, kao i Izveštaj o radu VBA od 1. aprila do 30. septembra 2019.

U razmatranom periodu angažovanje službi bezbednosti bilo je prevashodno usmereno na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srbije, a službe su se u okviru svojih zakonskih ovlašćenja fokusirale na ključne rizike i pretnje po bezbednost - aktivnosti stranih obaveštajnih službi, zloupotrebu ilegalnih migracija za terorističke aktivnosti, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam i organizovani kriminal.

Konstatovano je da službe bezbednosti kontinuirano rade na neutralisanju identifikovanih bezbednosnih rizika i pretnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Podržana je redovna razmena informacija između službi bezbednosti, kao i razmena informacija i unapređenje saradnje sa drugim nadležnim državnim organima.

Odbor je pozitivno ocenio nastojanje službi bezbednosti da kontinuirano unapređuju bilateralnu i multilateralnu saradnju sa partnerskim službama, kao i sa državnim organima Srbije.

Pošto je u prethodnom periodu Odbor uručio plaketu direktoru BIA, danas su plakete Odbora za kontrolu službi bezbednosti, za doprinos i jačanje kapaciteta sektora bezbednosti i civilne kontrole službi bezbednosti uručene brigadnom generalu Zoranu Stojkoviću, direktoru VOA i brigadnom generalu Ðuri Jovaniću, direktoru VBA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE