Obrenovac, 06.06.2020

USAGLAŠAVANJE ZAKONODAVSTVA SRBIJE I EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2019.
Vlada usvojila Uredbu o carinskim povlasticama

Foto:Vlada Republike Srbije
Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o carinskim povlasticama kojom se usaglašava zakonodavstvo Republike Srbije i Evropske unije u oblasti carinskog sistema.

Ovom uredbom utvrđuju se vrsta, količina i vrednost robe na koju se, u skladu sa odredbama Carinskog zakona ne plaćaju uvozne dažbine, kao i rokovi i uslovi za ostvarivanje ovog prava.

Osnovni cilj primene uredbe je zaštita finansijskih interesa Republike Srbije, sprečavanje nelegalne trgovine i održavanje ravnoteže između carinskih kontrola i zakonite trgovine.

Na sednici je usvojena Uredba o uslovima i načinu za primenu mera za zaštitu prava intelektualne svojine na granici, a ključnu ulogu u sprovođenju ove uredbe imaće Uprava carina i njene organizacione jedinice koje će sprovoditi mere zaštite prava intelektualne svojine na granici.

Članovi vlade usvojili su i odluke o osnivanju Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija i Akademije strukovnih studija Južna Srbija.

U cilju reorganizacije strukovnog visokog obrazovanja u Srbiji, Visoka tehnička škola strukovnih studija Niš, Visoka škola primenjenih strukovnih studija Vranje i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot, integrišu se u Akademiju tehničko-vaspitačkih strukovnih studija sa sedištem u Nišu.

Osnivanje Akademije doprineće efikasnijem i ekonomičnijem ostvarivanju ciljeva strukovnog visokog obrazovanja i njegovom povezivanju sa potrebama tržišta rada. Sa istim ciljem osnovana je i Akademija strukovnih studija Južna Srbija sa sedištem u Leskovcu.

Vlada Srbije dala je saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da izvrši naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad sa primarnim proizvođačima.

Kako se navodi u saopštenju, Cilj naturalne razmene je podizanje nivoa robnih rezervi u živoj stoci i pomoć primarnim proizvođačima da zadrže postojeći nivo proizvodnje tovne junadi.

Vlada je takođe dodelila nacionalno sportsko priznanje Damiru Mikecu za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu - streljaštvo, koje je održano 2009. godine u Pragu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE