Obrenovac, 02.10.2022

GDE JOŠ IMA FER ?


Izvor: N1/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2021.
Analiza: Gra─Ĺani Balkana ne podr┼żavaju bojkot, razo─Źarani u opoziciju

Foto:N1


Gra─Ĺani zapadnog Balkana smatraju pritisak na bira─Źe najve─çom preprekom za fer izbore, iako razo─Źarani vlaš─çu opoziciju uglavnom ne vide kao kredibilnu alternativu, a bojkot generalno ne podr┼żavaju, navodi se u novoj analizi Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG).

Ipak, navodi se u tekstu, nedavni izbori u regionu pokazali su da su promene mogu─çe, ─Źak i pod neravnopravnim uslovima koji se odnose na slabo izborno zakonodavstvo, zloupotrebu javnih resursa u izborne svrhe, ve─çu zastupljenosti vladaju─çih partija u medijima u vlasništvu dr┼żave ili povezanih s njom.

Ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, piše u analizi, pokazao je da se vlast mo┼że smeniti na izborima i sada tako misli 80 odsto gra─Ĺana te zemlje.

U regionu je udeo gra─Ĺana koji percipiraju izbore kao instrument promene manji – 56 odsto na Kosovu, 46 odsto u Severnoj Makedoniji, 43 odsto u BiH i samo 38 odsto u Albaniji.

Istovremeno se najve─çom preprekom slobodnim i fer izborima smatra pritisak na glasa─Źe, npr. putem obe─çanja ili pretnji u vezi s politi─Źkim zapošljavanjem.

U analizi se navodi da je to pitanje manje izra┼żeno u Albaniji i Srbiji, gde 21 odnosno 27 odsto ispitanika navodi da pritisak na glasa─Źe predstavlja problem, u poredjenju sa 43 odsto u Crnoj Gori.

„To, bar delimi─Źno, mo┼że objasniti popularnost vladaju─çih partija u Albaniji i Srbiji: ako status kvo odgovara bira─Źima, oni ─çe manje biti skloni tome da se ┼żale na njega“, navodi u analizi „Bez sigurnog glasa za djavola kojeg poznajete?“ BiEPAG.

Nepoverenje u opoziciju

Ipak, ve─çina ispitanika u svim zemljama, osim Albaniji, gde je to nešto manje od polovine, tvrdi da nisu li─Źno iskusili pritiske, što se u izvesnoj meri povezuje sa strahom od odmazde ili gubitka privilegija.

Istra┼żivanje obavljeno u oktobru na reprezentativnom uzorku u svim zemljama Zapadnog Balkana pokazalo je i da  stepen poverenja u opoziciju nije visok.

Naime, gra─Ĺani, iako su u najve─çoj meri razo─Źarani vlaš─çu, ─Źesto ne vide opoziciju kao kredibilnu alternativu i kritikuju je zbog neorganizovanosti, razjedinjenosti, nedostatka vodjstva, kapaciteta i programa.

Najoštriji stavovi o opoziciji zabele┼żeni su u Srbiji, gde 84 odsto ispitanika ima loše mišljenje o njenoj efektivnosti, dok je 43 odsto smatra potpuno neorganizovanom.

„S druge strane, na Kosovu, gde su „autsajderske“ partije i politi─Źke figure proteklih godina ostvarile zna─Źajne izborne uspehe, taj procenat je znatno ni┼żi – samo 13,4 odsto ispitanika“, navele su autorke analize Tena Prelec i Jovana Marovi─ç.

Istra┼żivanje je pokazalo i da se stavovi ispitanika o bojkotu izbora kao instrumentu za promene razlikuju od zemlje do zemlje, iako se bojkot generalno ne podr┼żava.

Navodi se da je u Srbiji, gde bojkot izbora u junu 2020. nije proizveo opipljiv pozitivni ishod za opoziciju, samo 26 odsto ispitanika iskazalo podršku takvoj taktici dok u Severnoj Makedoniji ─Źak 48 odsto ima pozitivan stav o bojkotu.

Promenljivost vlasti va┼żan preduslov demokratizacije

U analizi se navodi i da je glasanje onih koji ┼żive u inostranstvu slabo zastupljena tema u politi─Źkom diskursu i da gra─Ĺani o tome malo znaju.

Autorke analize istakle su da je „promenljivost“ vlasti va┼żan preduslov demokratizacije ali da ona mora da dovede do poboljšanja rada institucija i njihove nezavisnosti da bi imala dugotrajne pozitivne efekte.

Ipak, kako su navele, problem „kolektivne akcije“ na Balkanu, odnosno nedostatka poverenja u mogu─çnost promene, što dovodi do razo─Źaranosti u demokratski proces i manjka volje kod pojedinaca da deluju kako bi doveli do promena, mo┼żda nije u tolikoj meri nerešiv kao što su to ranija istra┼żivanja ukazivala.

BiEPAG je zajedni─Źka inicijativa Evropskog fonda za Balkan (EFB) i Centra za studije Jugoisto─Źne Evrope Univerziteta u Gracu (CSEES) sa ciljem promovisanja evropskih integracija Zapadnog Balkana i konsolidacije demokratskih i otvorenih zemalja u regionu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE