Obrenovac, 02.10.2022

JEL I ONI MRZE NAPREDAK SRBIJE?


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2021.
V Dem Institut: U Srbiji demokratija nije napredovala 10 godina

Foto:EPA/KO─îA SULEJMANOVI─ć


Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V Instituta "Autokratija postaje viralna", Srbija je nalazi u grupi dr┼żava sa najve─çim demokratskim padom u poslednjih deset godina, piše portal europeanwesternbalkans.

U izveštaju se, kako prenose, navodi da je integritet izbornog procesa opadao uporedo sa pogoršanjem gra─Ĺanskih sloboda.

“U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, gra─Ĺanskih i sloboda medija, što je izme─Ĺu ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore”, stoji u izveštaju, prenosi EWB.

Srbija je, dodaje se, u kategoriji dr┼żava u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a dr┼żava je klasifikovana u kategoriju izbornog autoritarizma.

Izveštaj je tako─Ĺe zabele┼żio da je u Srbiji prime─çeno da je vlada uvodila prekomerna ograni─Źenja za kretanje migranata u izbegli─Źkim kampovima.

Zbirni nalazi ovog instituta su da je 2020, “godina zaklju─Źavanja” zamenila 2019, “godinu protesta”. Kako se navodi, ve─çina demokratija ponaša se odgovorno tokom pandemije, dok je situacija gora u autokratijama, gde su bila velika ili umerena kršenja demokratskih normi kao deo odgovora na krizu COVID-19.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE