Obrenovac, 02.10.2022

ONLAJN DRUŠTVENI DIJALOG


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2020.
Sedam NVO poziva Vladu da po─Źne dru┼ítveni dijalog o stanju demokratije u Srbiji

Foto:N1


Sedam organizacija civilnog društva koje se bave evrointegracijama je pozvalo Vladu Srbije da zapo─Źne ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u zemlji.

Povodom najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija prvi put posle 17 godina spuštena u ni┼żu kategoriju "hibridnih re┼żima", nevladine organizacije poru─Źile su Vladi Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i ulo┼żi napor za obezbedjivanje uslova za unapredjenje demokratije i slobode medija u zemlji.

Uz podse─çanje da je i na listi Indeksa slobode medija Reportera bez granica, Srbija pala za 39 mesta od 2014. godine, organizacije navode da su i sve oštriji izveštaji Evropske komisije o stanju demokratije i slobodi medija u Srbiji.

Organizacije apeluju na Vladu Srbije da se "umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada ve─ç poslovi─Źnog nipodaštavanja ocena renomiranih medjunarodnih organizacija, uklju─Źuju─çi i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama doma─çih organizacija civilnog društva, zapo─Źne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budu─çnosti demokratije u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Uputili su i poziv EU da mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapredjenje procesa pristupanja dr┼żava Zapadnog Balkana EU, iskoristi kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u dr┼żavama kandidatima.

Zajedni─Źko saopštenje su potpisali: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za politi─Źku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za medjunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE