Obrenovac, 02.10.2022

SKUPŠTINA SRBIJA USVOJILA ZAKONE O ENERGETICI


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2021.
Pekretnica u energetskoj politici zemlje

Foto:Tanjug/Sava Radovanovi─ç


Skupština Srbije usvojila je sva ─Źetiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

Poslanici su izglasali Zakon o rudarstvu i geološkim istra┼żivanjima, Zakon o energetici, kao i dva nova zakona - Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç rekla je u na─Źelnoj raspravi da ti zakoni predstavljaju prekretnicu u energetskoj politici Srbije koja se do sada bazirala na koriš─çenje energije iz termoelektrana i hidroelektrana.

Istakla je da ti zakoni podrzumevaju da se energetska politika Srbije ubudu─çe bazira na koriš─çenju obnovljivih izvora energije i efikasnom koriš─çenju energije.

Tako─Ĺe, Mihajlovi─ç je naglasila da bi ti zakoni trebalo da doprinesu klimatski odr┼żivom privrednom razvoju Srbije, koji, isti─Źe, ve─ç postoji u svetu.

"Zakoni bi trebalo da doprinesu funamentalnim odlukama u oblastima energetike i rudarstva, da napravimo prekretnicu u odnosu na energetsku politiku iz prethodnih decenija koja se zasnivala 65 odsto iz termoelektrana i ostatak iz hidroelektrana", rekla je Mihajlovi─ç.

Ka┼że da Srbija do sada nije vodila ra─Źuna o tome kako se odnosi prema energetici, a kada je re─Ź o rudarstvu da dr┼żava nije vodila ra─Źuna da zaštiti mineralne resurse i da ih efikasno koristi.

Mihajlovi─ç je istakla da ─çe ovi zakoni omogu─çiti zelene investicije i zelenu energetiku.

"┼Żelimo da postavimo temelje da energetika bude pokreta─Ź privrednog razvoja, da njeno u─Źeš─çe ne bude samo pet odsto BDP-a, nego da do─Ĺe i do 10 odsto BDP-a", naglasila je Mihajlovi─ç.

Sa ovim zakonima, dodaje ona, Srbija se uskla─Ĺuje sa evropskim direktivama iz oblasti zaštite ┼żivotne sredine.

Novi zakon o koriš─çenju obnovljivih izvora energije, koji se prvi put donosi, trebalo bi da omogu─çi nove investicije u obnovljive izvore energije i pove─çanje u─Źeš─ça obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Kao va┼żna novina zakona je ve─çe uklju─Źivanje gra─Ĺana u energetsku tranziciju uvodenjem instituta kupca-proizvo─Ĺaca, tako da ─çe gra─Ĺani mo─çi da postavljanjem solarnih panela na krovovima proizvode elektri─Źnu energiju za svoje potrebe, time umanje ra─Źun za utrošenu elektri─Źnu energiju, a viškove da plasiraju u mre┼żu.

Zakonom se uvodi zabrana izgradnje hidroelektrana bilo kog tipa i snage u zašti─çenim podru─Źjima.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije trebalo bi da omogu─çi ostvarivanje ušteda energije, sigurnost snabdevanja, smanjenje uticaja energetskog sektora na ┼żivotnu sredinu i klimatske promene i da doprinese odr┼żivom koriš─çenju prirodnih i drugih resursa.

Tim zakonom Srbija se uskla─Ĺuje sa novim direktivama EU u ovoj oblasti.

Novim rešenjima predvi─Ĺeno je osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje enegetske efikasnosti u sastavu Ministarstvu rudarstva i energetike, koja ─çe gra─Ĺanima olakšati dobijanje subvencija za zamenu prozora, vrata, izolacije fasada i grejnih sistema.

Subvencije Uprave ─çe iznositi 25 odsto, koliko ─çe finansirati i jedinice lokalne samouprave, a predvi─Ĺeno je u─Źeš─çe gra─Ĺana u iznosu od 50 odsto.

Zakon o energetici omogu─çi─çe uskla─Ĺivanje doma─çeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, obezbediti sigurnost isporuke i snabdevanja energijom i energentima i uvo─Ĺenje novih u─Źesnika na tr┼żištu energije.

Usvajanjem ovog zakona i kupci toplotne energije ima─çe pravo na status energetski ugro┼żenog kupca i umanjenje ra─Źuna ukoliko ispune propisane kriterijume, kao što ve─ç imaju kupci elektri─Źne energije i gasa iz te kategorije.

Uvodi se elektronsko poslovanje u postupanju Ministarstva (e-energetika), što ─çe omogu─çiti jednostavnije procedure i br┼że izdavanje dozvola i saglasnosti.

Zakon o rudarstvu i geološkim istra┼żivanjima trebalo bi da stvore uslove za efikasnije i odr┼żivo upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i pove─çanje investicija u geološka istra┼żivanja i rudarstvo.

Potvr─Ĺene mineralne rezerve u Srbiji su oko 200 milijardi dolara i jedan od ciljeva je da se efikasnijim koriš─çenjem rudnog bogatstva pove─ça u─Źeš─çe rudarskog sektora u BDP-u sa sadašnjih 1,9 odsto na 4-5 odsto u narednih pet godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE