Obrenovac, 02.10.2022

POKUŠAJMO DA RAZUMEMO, KAKO DA RAZUMEMO


Izvor: nova.rs/Minimagazin.info/Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2020.
Za SNS potpisivao po jedan svakih 60 sekundi

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


U prvom autorskom tekstu o procesu prikupljanja potpisa za kandidovanje na izborima obradio sam potpise svih izbornih listi koje su se kandidovale nakon vanrednog stanja i nakon izmena Zakona o izboru narodnih poslanika koji je omogu─çio da se potpisi overavaju, osim kod javnih bele┼żnika, i u opštinskim/gradskim upravama.

Piše Boban Stojanovi─ç, politikolog

U ovom tekstu su obra─Ĺeni podaci za prvih osam listi koje su kandidovale i iako su se potpisi overavali samo kod javnih bele┼żnika, opet su se pojavili vrlo interesantni podaci. Kao i u prvom tekstu, rezultate na izborima u nekim mestima ukrštao sam sa brojem potpisa koje su izborne liste overile u tim opštinama/gradovima. Jer, iako zaista neko mo┼że da potpiše da se izborna lista kandiduje, a da za nju na izborima ne glasa – upore─Ĺivanje osvojenog broja glasova sa brojem potpisa nesumnjivo je dobar indikator. Prizna─çete – 1000 potpisa overenih u opštini u kojoj se samo par nedelja kasnije osvojilo samo 80 glasova, zaista je podatak koji se protivi zdravoj logici.

U nastavku teksta je po 5 organa koji su overili najve─çi broj potpisa za sve izborne liste – Izborne liste iz ova dela teksta – ukupni i pojedina─Źni overitelji za sve izborne liste.

1. Srpska napredna Stranka – ova izborna lista je predala 47 529 overenih potpisa za otprilike 10 sati koliko su mogli da overavaju potpise, a dodatno i da spreme svu dokumentaciju izme─Ĺu ostalog i obrazac NPRS-5/20 sa podacima o upravo 47 529 osoba i overiteljima. Izbori su raspisani 4. marta u podne, a sutradan je SNS predala izbornu listu oko 12:30 (do 20h 4. marta i još par sati 5. marta ujutru). SNS je overila potpise kod 189 razli─Źitih overitelja.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Dragina Divac – BGD, Vo┼żdovac (737 potpisa – 532 upisano pod Dragina Divac, 205 pod Dragana Divac koja ne postoji u spisku bele┼żnika te je napravljena greška u popunjavaju formulara);

2. Javni bele┼żnik Siniša Soro – Novi Sad (697 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Jovanka Jovanovi─ç – BGD, Palilula (682 potpisa);

4. Javni bele┼żnik Jelena Baljevi─ç – Zaje─Źar (584 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Miodrag Gliši─ç – Bgd, Savski venac (587 potpisa).

Niko ne sumnja u to da SNS mo┼że da prikupi potpise, ali kada prikupi gotovo pet puta više u roku od 24 ─Źasa (do 10 sati realnog rada javnih bele┼żnika i sredi svu dokumentaciju) onda imamo pravo da se zapitamo koliko je to bilo regularno? Potpisi su overavani kod velikog broja javnih bele┼żnika (189). U formularu postoji greška oko imena javnog bele┼żnika Dragina Divac i Dragana Divac, me─Ĺutim Dragana Divac ne postoji u spisku javnih bele┼żnika, te je sigurno da je u─Źinjena greška u unosu podataka što se dešavalo i sa mnogim drugim izbornim listama. Naju─Źestaliji broj potpisa kod overitelja je otprilike oko 200 potpisa za tih 10-ak sati, dok je kod ─Źak 23 overitelja overeno 400 i više potpisa u kratkom roku u kome je SNS predao potpise i popunio neophodnu dokumentaciju sa preko 47 hiljada potpisa. Koliko je, bez obzira na pomo─çnike i slu┼żbenike u kancelarijama javnih bele┼żnika, mogu─çe da se za desetak sati rada overi ovako veliki broj potpisa (prakti─Źno i preko potpisa u minutu) – ostavljam vama na tuma─Źenje i procenu.

Tako─Ĺe, u listi overitelja stoje imena gradova i opština (Lebane, Leskovac, Pirot, Surdulica, Po┼żarevac, Kruševac, Kuršumlija itd). Verovatno se misli na sudove ili sudske jedinice u ovim mestima, pošto gde nema imenovanih javnih bele┼żnika, poslove overe i sastavljanja zapisa obavljaju sudovi. Me─Ĺutim, postavlja se pitanje kako su sudovi overavali potpise jer u svim ovim mestima postoji najmanje jedan javni bele┼żnik (u Leskovcu, Po┼żarevcu i Kruševcu po tri javna bele┼żnika, u Pirotu dva javna bele┼żnika, a u Lebanu, Surdulici i Kuršumliji po jedan javni bele┼żnik).

2. Socijalisti─Źka partija Srbije – ova izborna lista je overavala potpise kod 116 razli─Źitih overitelja.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Maja Veli─Źkovi─ç – Jagodina (1592 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Danijela Milosavljevi─ç – Jagodina (725 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Nenad Soldat – Novi Sad (519 potpisa);

4. Javni bele┼żnik Dragan Nikoli─ç – Niš (453 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Aleksandra Stevanovi─ç – Kragujevac (448 potpisa).

Iako su podneli preko 18 hiljada potpisa, samo kod jednog overitelja imaju više od hiljadu potpisa (1592 u Jagodini). Kombinovano u Jagodini je overeno 2317 potpisa i jedino je još u Novom Sadu kod jednog bele┼żnika overeno više od 500 potpisa.

3. Srpska radikalna stranka – ova izborna lista je overavala potpise kod 105 razli─Źitih overitelja.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Miroljub Stanisavljevi─ç – Kraljevo (564 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Siniša Soro – Novi Sad (528 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Ljubica Teodorovi─ç – Šid (351 potpis);

4. Javni bele┼żnik Slobodan Suboti─ç – Apatin (282 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Mirjana Simovi─ç Aleksi─ç – Novi Sad (264 potpisa)

Ova izborna lista je svuda osvojila više glasova nego što je imala potpisa. U Novom Sadu zna─Źajno više glasova od broja potpisa, u Kraljevu je blizu duplo više glasova od potpisa (564 potpisa, a 1069 glasova). U Šidu i Apatinu je osvojeno tek nešto više glasova od broja potpisa. U Šidu 351 potpis, a 504 glasa, dok u Apatinu gde je overeno 282 potpisa, a osvojeno je 452 glasa. Zanimljivo je da se ponovo se u mestima sa najviše overenih potpisa pojavljuje opština Šid (Pokret slobodnih gra─Ĺana i Koalicija za mir iz prethodnog teksta). Ovog puta me─Ĺutim overitelj nije bila opština Šid, ve─ç javni bele┼żnik u Šidu.

***Na mestu predsednika opštine Šid je do 2020. godine bio Predrag Vukovi─ç ispred SNS-a (smenjen sa partijske funkcije nakon osu─Ĺuju─çe presude u Hrvatskoj za šverc cigareta), a koji se od 2004. do 2008. godine nalazio na ─Źelu javnog preduze─ça u Šidu, pa ponovo od 2012. do 2016. godine, a tada postaje i predsednik opštine. Internet pretragom nije mogu─çe utvrditi da li je Vukovi─ç ranije bio nekih drugih politi─Źkih partija.

4. Savez vojvo─Ĺanskih Ma─Ĺara – svi potpisi su overeni na teritoriji AP Vojvodine.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Sanja Tonkovi─ç – Ba─Źka Topola (1794 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Eva Graca Šoti – Kanji┼ża (1680 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Karolina Buš – Senta (946 potpisa);

4. Javni bele┼żnik Aleksandra Subakov – Be─Źej (804 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Gordana Smiljani─ç – Sombor (638 potpisa).

Ova izborna lista je na svim mestima gde je overila najviše potpisa osvojila zna─Źajno više glasova na izborima.

5. Aleksandar Šapi─ç – Pobeda za Srbiju

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Jovanka Jovanovi─ç – BGD, Palilula (1561 potpis);

2. Javni bele┼żnik Aleksandra Bešti─ç – Bgd, Novi Beograd (787 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Danilo Dozet – Niš (684),

4. Javni bele┼żnik Miroljub Stanisavljevi─ç – Kraljevo (607 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Dragina Divac – Bgd, Vo┼żdovac (427 potpisa).

Ukupno prema bele┼żnicima sa gradskih opština u BGD:

Gradska opština Palilula (1606 potpisa);

Gradska opština Novi Beograd (1603 potpisa),

Gradska opština Vo┼żdovac (686).

Ova izborna lista je najviše potpisa prikupila u gradu Beograd, a najviše kod javnih bele┼żnika na Paliluli i o─Źekivano – na Novom Beogradu. Interesantno je uporediti 1603 potpisa ove liste overenih kod javnih bele┼żnika na Novom Beogradu i 5003 potpisa za Pokret slobodnih gra─Ĺana ili 2471 potpis overen za koaliciju Nova stranka – Zelena stranka (Nek maske padnu) od strane opštine Novi Beograd (iz prvog teksta).

6. Pokret obnove kraljevine Srbije – ova lista je bila najbli┼ża da presko─Źi izborni prag od 3%.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik Mirjana Simovi─ç Aleksi─ç – Novi Sad (1376 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Dragan Radomirovi─ç – Kragujevac (726 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Miroslav Obradovi─ç – Novi Sad (685 glasova);

4. Javni bele┼żnik Marija Nikoli─ç – Trstenik (676 potpisa);

5. Javni bele┼żnik ┼Żivorad Dimitrijevi─ç – Pirot (489 potpisa);

Ukupno u Novom Sadu – 2967 potpisa.

Ova izborna lista je potpise overavala kod velikog broja javnih bele┼żnika širom Srbije i svuda je osvajala više glasova nego što je imala potpisa. Kod velikog broja javnih bele┼żnika u Novom Sadu je ova lista overavala potpise i ukupno je 2967 potpisa overeno u ovom gradu, a u njemu je osvojeno 4986 glasova. Tek nešto više glasova od potpisa ova lista je osvojila i u Be─Źeju (416 potpisa i 598 glasova), ┼Żitišu (214 potpisa i 290 glasova) i Knja┼żevcu (408 potpisa i 578 glasova).

7. Ujedinjena demokratska Srbija – iako je deo javnosti sumnjao da je nekoliko hiljada gra─Ĺana potpisalo podršku za ovu listu u Lebanu, istina je da je javni bele┼żnik Aleksandar Islamovi─ç iz Lebana overio samo 206 potpisa za ovu izbornu listu.

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Javni bele┼żnik ┼Żarko Mihailovi─ç – Beograd, ─îukarica (1784 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Miloš Sokolovi─ç – Leskovac (767 potpisa);

3. Vlasotince (653 potpisa);

4. Javni bele┼żnik Vesna Milkov – Novi Sad (383 potpisa);

5. Javni bele┼żnik Nenad Soldat – Novi Sad (372 potpisa);

6. Javni bele┼żnik Vladica Milojevi─ç – Para─çin (300 potpisa).

Veliki broj javnih bele┼żnika (sudova) overavao je potpise za ovu listu, a bilo je nekoliko razli─Źitih bele┼żnika u Novom Sadu gde je overeno ukupno više od 1000 potpisa, ali je i osvojeno znatno više glasova od tog broja. Ova lista je osvojila tek 258 glasova na gradskoj opštini ─îukarica i ukupno 3071 glas u gradu Beogradu.

U Leskovcu, na 767 potpisa je osvojeno manje glasova – 594 glasa; u Vlasotincu gde je overeno 653 potpisa je osvojeno ─Źetiri puta manje glasova – 165 glasova. Za oko mi je zapao i bele┼żnik koji na listi overitelja na šestom mestu po broju potpisa – javni bele┼żnik iz Para─çina koji se pojavio i u slu─Źaju koalicije Nek maske padnu ─Źiju smo listu analizirali u prvom tekstu.

Sada je overeno ta─Źno 300 potpisa kod ovog javnog bele┼żnika, a osvojeno je 162 glasa. Tako─Ĺe, daljim pregledom je utvr─Ĺeno i da je manje glasova od broja potpisa osvojeno i u Bujanovcu (173 potpisa i 94 glasa), Pirotu (214 potpisa i 168 glasova) kao i u mnogo puta spornom Lebanu (206 potpisa i samo 52 glasa).

8. Akademik Muamer Zukorli─ç – Samo pravo – SPP

Organi overe sa najviše potpisa:

1. Tutin, Osnovni sud u Novom Pazaru, Sudska jedinica u Tutinu – Fajk Ze─çi─ç (3448 potpisa);

2. Javni bele┼żnik Faki─ç Jelena – Novi Pazar (2460 potpisa);

3. Javni bele┼żnik Sla─Ĺana Raji─ç – Prijepolje (1301 potpis);

4. Javni bele┼żnik Hafiz Hajrovi─ç – Novi Pazar (669 potpisa);

5. Nova Varoš, osnovni sud u Prijepolju, sudska jedinica u Novoj Varoši Admir Begi─ç (628 potpisa)

Ova izborna lista je u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju osvojila veliki broj glasova u skladu sa delovanjem ove manjinske partije. Me─Ĺutim, u Novoj Varoši gde je u sudskoj jedinici kod dvoje razli─Źitih overitelja overeno ukupno 844 potpisa (628 plus 216), ova izborna lista je osvojila 4 puta manje glasova (198 glasova u Novoj Varoši).

Novi – stari zaklju─Źci

Teza iz prethodnog teksta o tome kako je gradska opština Novi Beograd (verovatno zloupotrebljavaju─çi li─Źne podatke gra─Ĺana) overavala potpise opozicije je dodatno oja─Źana ─Źinjenicom da je Aleksandar Šapi─ç na Novom Beogradu za svoju kandidaturu na republi─Źkim izborima kod javnih bele┼żnika overio samo 1603 potpisa (PSG – 5003 potpisa, Nek maske padnu – Nova i Zelena stranka – 2471 potpis; 1od5 miliona – 800 potpisa za 48 sati u dopuni potpisa od strane opštinske uprave). Istovremeno, ovo je i dodatni razlog za Poverenika i Tu┼żilaštvo da provere da li su podaci zloupotrebljeni i da izvrše uvid u opštinske spise.

Tako─Ĺe, opština Para─çin se ponovo pojavljuje kao mesto u kome je neko skupio više potpisa nego što je imao glasova (UDS), a i opština Šid se ponovo našla u samom vrhu po broju potpisa (ovaj put kod potpisa za SRS).

UDS je na mnogo mesta osvojila manje glasova nego što su imali potpisa, Stranka pravde i pomirenja u Novoj Varoši osvojila je ─Źetiri puta manje glasova od broja potpisa. Za SNS postoji nekoliko otvorenih pitanja (broj potpisa kod samo jednog overitelja i to više puta u kratkom vremenskog periodu i pitanje overe u sudovima u mestima gde postoje javni bele┼żnici), kao i jedna greška u popunjenom formularu. Za ostale izborne liste – na osnovu mesta overitelja i broja potpisa ne mogu se prona─çi sumnje u neregularnosti i zloupotrebu (što naravno ne zna─Źi da one ne postoje).

Ponovi─çu zaklju─Źak iz prethodnog teksta: na osnovu velikog broja potpisa prikupljenih u odre─Ĺenim opštinskim upravama i broja potpisa kod odre─Ĺenih javnih bele┼żnika u mestima gde postoji velika disproporcija u odnosu na broj osvojenih glasova – postoji sumnja da se mnogo toga u vezi sa prikupljanjem potpisa nije radilo po propisima i da postoje elementi koji su osnova za dalje pravne radnje (Poverenika za zaštitu podataka o li─Źnosti, ali i tu┼żilaštva).

Najva┼żnije nalaze iz ova dva teksta posla─çu svim institucijama EU, poslani─Źkim grupama u Evropskom parlamentu, OEBS-u i drugim me─Ĺunarodnim institucijama. Ovo se mora isterati do kraja. Još jednom ostavljam link za preuzimanje podataka dobijenih od RIK-a da bi svako od gra─Ĺana mogao sam da vidi da su svi podaci navedeni u ova moja dva teksta upravo takvi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE