Obrenovac, 02.10.2022

AMIN


Izvor: nova.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2020.
Skupština usvojila izveštaje nezavisnih institucija

Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/nr


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaje Zaštitnika gra─Ĺana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti i Dr┼żavne revizorske institucije za 2019. godinu.

Svaki deseti dinar u javnim nabavkama kod revidiranih subjekata ima neki od propusta u javnim nabavkama navodi se u izveštaju DRI-ja za 2019. godinu.

“Ono što je najve─ça nepravilnost kod javnih nabvki jeste da su izvršeni rashodi i izdaci bez provedenog postupka javne nabavke, a da pri tom nisu postojali razlozi za izuze─çe od primene Zakona o javnim nabavkama u iznosu od ukupno 306 miliona dinara ili su zaklju─Źeni ugovori u kojima je izvršena povreda ili narušavanje na─Źela javnih nabavki”, ka┼że dr Duško Pejovi─ç, direktore dr┼żavne revizorske institucije.

Zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog zna─Źaja rešeno je oko 14.000 predmeta.

“Podnosioci zahteva najte┼że dolaze do onih informacija koje su u vezi sa bud┼żetskim sredstvima, javnim nabavkama, investicijama i drugim raspolaganjima i evidencijama javnih sredstava i imovine. I broj ┼żalbi u pogledu ovih inforamcija je u 2019. skoro dupliran u odnosu na broj ┼żalbi u 2018. godini”, istakao je Milan Marinovi─ç, poverenik za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti.

Najviše pritu┼żbi zaštitniku gra─Ĺana pristizalo je iz imovinsko-ekonomske oblasti.

“Pritu┼żbe gra─Ĺana najve─çim delom odnosile su se na povredu prava na zaštitu imovine, pravo na dobijanje odluka u zakonskom roku, kao i pravo na poštovanje najboljih interesa deteta”, ka┼że Zoran Pašali─ç, zaštitnik gra─Ĺana.

“Najve─çi broj pritu┼żbi je podneto ove godine zbog diskriminacije a osnovu invaliditeta. To je 16 odsto od ukupnog broja pritu┼żbi i godinama se nalazi u vrhu po broju podnetih pritu┼żbi. ┼Żene su i dalje diskriminisane”, navodi Brankica Jankovi─ç, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ranije su izveštaje nezavisnih institucija razmotrili resorni odbori Skupštine Srbije. Redovni godišnji izveštaji usvojeni su posle objedinjene rasprave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE