Obrenovac, 22.10.2018

Vlast i opozicija na istom mestu, isto o promeni Ustava


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2017.
Predstavni vladaju─çih i dela opozicionih stranaka saglasili su se u Beogradu da je potrebna promena Ustava Srbije

Foto:Printscreen


´╗┐

Isti stav, prema istra┼żivanju IPSOS strated┼żik marketinga, imaju i gra─Ĺani.

Istaknuto je i da intelektualna elita, odnosno profesori i nau─Źni radnici i društvena elita, odnosno nevladine organizacije, treba da budu mnogo više uklju─Źeni u proces izmene Ustava Srbije.

"Postoji velika saglasnost da je potrebna promena Ustava Srbije", rekao je Bogosavljevi─ç ukazavši istovremeno da kod u─Źesnika istra┼żivanja ne postoji saglasnost o tome kako i kada to treba uraditi.

Dodao je da su u istra┼żivanju u─Źestvovali i predstavnici politi─Źkih stranaka koji su, osim jedne, koja smatra da u Ustavu Srbije ne treba menjati ništa, za promene najvišeg pravnog akta dr┼żave.

Prema njegovim re─Źima, po rezultatima istra┼żivanja gra─Ĺani nisu dovoljno informisani o tome šta i zašto treba promeniti u Ustavu Srbije.

Na skupu su u─Źestvovali predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalisti─Źke partije Srbije (SPS), Demokratske stranke (DS) i Nove stranke, a predstavnici tih stranaka smatraju da Ustav treba promeniti.

Funkcionerka SNS Marija Obradovi─ç se zalo┼żila za ve─çe uklju─Źivanje gra─Ĺana u kompletan proces izmene Ustava Srbije.

Odbacila je stavove da je SNS u interesu da gra─Ĺani ne budu ukju─Źeni u ta proces, rekavši da je to "apsolutno pogrešno".

Upitana ko treba da u─Źini prvi korak s predlogom promene, vlast ili opozicija, Obradovi─çeva je navela da svi zajedno treba da rade na tome.

"Mislim da svi treba da radimo istovremeno, a ne da ─Źekamo druge", rekla je Obradovi─çeva, napomenuvši da je to njen li─Źni stav.

Ocenila je i da intelektualna elita, odnosno profesori i nau─Źni radnici i društvena elita, odnosno nevladine organizacije, treba da budu mnogo više uklju─Źeni u proces izmene Ustava Srbije.

"Stranke su poslednje koje mogu da dozvole sebi da ostanu na marginama tog procesa", rekla je ona.

Lider DS Dragan Šutanovac smatra da debata o promeni Ustava Srbije treba da se vodi u parlamentu.

Prema njegovim re─Źima, polilti─Źki savet DS se ve─ç du┼że vreme bavi tim pitanjem.

Šutanovac je upozorio i na mogu─çnost vo─Ĺenja antikampanje za promenu Ustavu, a upitan na koga misli, odgovorio je da je i u istra┼żivanju pomenuto da se jedna stranka protivi promeni ustava.

Funkcioner SPS ┼Żarko Obradovi─ç smatra da proces izmene Ustava treba da krene od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

"Bilo bi logi─Źno da skupštinski odbor pokrene to pitanje, pa da se onda uklju─Źe parlamentarne stranke i civilno društvo", rekao je on.

Lider Nove stranke Zoran ┼Żivkovi─ç je ocenio da je Ustav Srbije loš i da ga zato treba promeniti, dodaju─çi da se i ono što je dobro u najvišem pravnom aktu dr┼żave u praksi ne primenjuje.

On je ocenio i da u društvu, i po pitanju promene ustava, vlada loša atmosfera koju vlast kreira preko svojih medija.

"Nigde u svetu gra─Ĺanin ne ode u biblioteku da se informiše o ustavu ve─ç ga o tome obaveštavaju mediji, a ovde imamo medije koji, osim nekoliko njih, slu┼że za zaglupljivanje gra─Ĺana", rekao je ┼Żivkovi─ç.

Prema njegovim re─Źima, stav Nove stranke o promeni ustava je poznat i on obuhvata smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije, izmene izbornog zakonodavstva...

Skup je organizovala fondacija Centar za demokratiju, ─Źija predstavnica Nataša Vu─Źkovi─ç je ukazala da pitanje ustavne reforme civilno društvo stavlja u fokus svojih aktivnosti.

Ona je rekla i da civilno društvo ne mo┼że biti protiv dijaloga o tom pitanju ukazavši istovremeno i da ne mo┼że ni u─Źestvovati u njemu ako je poziv vlasti deklarativan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE