Obrenovac, 23.10.2018

NOVA KOALICIJA


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2017.
Tadić, Janković i Mustafa zajedno na Vučića!

Foto:Profimedia
Nova koalicija - Janković, Tadić i Mustafa!

Kritikama koje se ovih dana mogu čuti od opozicionih lidera, a ponajviše Saše Jankovića i Borisa Tadića na račun unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koje planira da pokrene predsednik države Aleksandar Vučić pridružio se juče i odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa i to sa gotovo identičnim zamerkama koje imaju vođe opozicije! Mustafa je, naime, ponovio ono što se moglo faktički već čuti od njih proteklih dana navodeći da Vučić koristi dominaciju da inicira dijalog.

- Niko ne treba da koristi poziciju političke moći i dominacije da inicira unutrašnji dijalog, kao što to radi predsednik Srbije, ali možemo da iskoristimo raznovrsne političke stavove da nađemo najbolje zajedničko rešenje za probleme sa Srbijom - napisao je na svojoj fejsbuk stranici odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa.

Komentarišući poziv predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog radi rešavanja problema između Srba i Albanaca, Mustafa je napisao da su rešavanje pitanja Srba na Kosovu i problema sa Srbijom “čvor” u evropskoj perspektivi i dugoročnoj stabilnosti Kosova.

Samo nekoliko dana pre Ise Mustafe lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković ocenio je da je autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojim se poziva na unutrašnji dijalog o Kosovu “kukavički”.

- Prisvojio je celokupnu vlast u zemlji, zakondavnu, izvršnu i sudsku, praktično sve institucije, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza “naroda” i zamislite “građana Srbije”, naveo je Janković.

- Ne pita “građane” ni za šta drugo, podsmeva im se, ali mu za Kosovo trebaju. I opozicija. Od nje traži rešenje i dijalog - nastavio je Janković.

I Tadić je u sličnom tonu komentarisao Vučićev poziv na dijalog. On je podsetio da sama reč dijalog podrazumeva uvažavanje drugačijeg mišljenja i konstatovao da je Vučić “pogrešan čovek da postavi temu Kosova, jer nema samokritički odnos prema sebi”.

- Tema Kosova, kao dijaloška tema, nije održiva u okolnostima vođenja ‘građanskog rata’ i ponižavanja političkih oponenata - rekao je Tadić.

Upoređujući stavove predstavnika opozicije u Srbiji po pitanju dijaloga sa onima koje ima Isa Mustafa naši sagovornici kažu da nisu iznenađeni što se ti stavovi poklapaju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je tužno što u Srbiji postoje one snage koje imaju za cilj da ograniče sve srpske pretenzije.

- Potrebno je pokrenuti dijalog i o Kosovu i o drugima važnim pitanjima, i treba u tom smislu težiti nacionalnom koncenzusu, ali nažalost u Srbiji se javljaju i one snage koje imaju iste stavove kao i Albanci po tom pitanju na način da se što više ograniče srpske pretenzije. Javljaju se oni koji kažu da je Kosovo izgubljeno i da mi više nemamo šta tu da tražimo i postoji velika podudarnost između nekih iz Srbiji koji su jedva dočekali priču o dijalogu da bi nastupili kako nastupaju i raznih albanskih faktora koji rade u prilog sekcesije - ocenjuje Anđelković.

Slično mišljenje deli i politički analitičar Branko Radun.

- Kod nas postoji taj manir da opozicija uvek tera kontu vlastima, i tamo gde bi mogla da poentira i kaže šta bi oni radili drugačije. Umesto toga oni unapred kritikuju sam poziv na dijalog. Ima sličnosti između njih, i albanskih predstavnika. Tužno je što opozicija po pitanju Kosova nema stav, oni izbegavaju da kažu šta misle čak i o Briselskom sporazumu - komentariše Radun.

Porodice ubijenih: Vučiću, ne zovi ih

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji zatražilo je juče od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da na unutrašnji dijalog ne zove “krivce za sadašnju realnost” na KiM, bivšeg predsednika Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka i bivše DOS-ovske državnike. Za Tadića u saopštenju kažu da je kao bivši predsednik Srbije otvorio put ka priznanju i omogućio priznanje Kosova i u vreme svog mandata tražio izmeštanje dijaloga Beograda i Prištine iz UN u nadležnost EU. - Tadić danas zahteva da Srbija prizna Hašimu Tačiju stolicu u UN, a nije smeo i hteo da javno kaže i tada kao i sada da je Hašimu Tačiju mesto u Haškom tribunalu a ne u UN - kaže se u otvorenom pismu. U saopštenju navode i da ostale političare ne treba pozvati na dijalog jer su, kako navode, počinili teško krivično delo odlukom vlade iz 2002. godine o oslobadanju albanskih zločinaca Ljuana i Bekima Mazrekua, iako su priznali da su ubijali srpske civile i silovali srpske devojčice.

Vučić: Srbi još nisu spremni, ali neću popustiti!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi Kosova, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati. - Lako je reći - idite i borite se za Kosovo. Međutim to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem - za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh - objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku “Blik”. Istakao je da bi bilo bolje danas pronaći rešenje nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa. - Znam da Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini, ukazao je Vučić.

 

Nećemo u NATO, ali nećemo ni u ODKB

Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio “svetskim silama” da ne vode srpsku politiku. On je to rekao povodom pitanja novinara kako vidi izjavu ruske istoričarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova. Prema njegovim rečima, Srbija je danas više nego ikada izložena različitim pritiscima, sa različitih strana.

- Srbija ne sedi na dve stolice, kako neki tvrde. Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost, podvukao je Vučić. Kazao je i da Srbija ne želi da bude nijednog vojnog saveza - ni NATO, ni proruskog ODKBa: - Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala, zaključio je Vučić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE