Obrenovac, 24.05.2019

SVI BEOGRADSKI GRADONA─îELNICI


Izvor: Blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2018.
Na ─Źelu grada smenilo se 64 mu┼íkarca i dve ┼żene

Foto:Thinkstock


´╗┐

Na ─Źelu grada Beograda od 1839. godine smenilo se 66 gradona─Źelnika, a me─Ĺu njima su bile i dve ┼żene.

Prvi gradona─Źelnici su vremenom menjali nazive funkcija - od upravitelja varoš┬Üi u Kne┼ż┬×evini i Kraljevini Srbiji, socijalisti─Źkih predsednika opš┬Ütine, tranzicionih predsednika Skupš┬Ütine grada...

Prvi ─Źovek koji je vodio Beograd bio je Beogra─Ĺanin Ilija ─îarapi─ç, sin Vase ─îarapi─ça, dok su mnogi gradona─Źelnici bili i iz drugih delova Srbije.

Na ─Źelu grada bio je i dugogodišnji predsednik vlade Srbije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Nikola Paši─ç.

Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanovi─ç su jedine ┬×┼żene koje su vodile glavni grad Srbije, a prethodni i aktuelni gradona─Źelnici Dragan ─Éilas i Siniša Mali su najmla─Ĺi, koji su se našli na toj funkciji u 41. godini.

Poslednjih tridesetak godina na ─Źelu prestonice bili su Aleksandar Bako─Źevi─ç, Nebojš┬Üa ─îovi─ç, Zoran ─Éindi─ç, Vojislav Mihailovi─ç - unuk Dra┼ż┬×e Mihailovi─ça.

Gradona─Źelnik Beograda posle petooktobarskih promena bio je Milan St. Proti─ç, a posle njega Radmila Hrustanovi─ç, pa Nenad Bogdanovi─ç.

Što se ti─Źe du┼żine mandata, prose─Źno su se na toj funkciji zadr┼żavali po dve i po godine, a najdu┼że na ─Źelu Beograda bio je Branko Peš┬Üi─ç 1974. do 1984. godine.

Za vreme njegovog mandata izgradjene su va┼żne infrastrukturne gradjevine kao što su Mostarska petlja, Gazela, ┬äBeogra─Ĺanka┬ô.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE