Obrenovac, 22.10.2018

BG: Utvrđena nova imena ulica, biće i novih spomenika


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 08.11.2017.
Beogradski odbornici su odlučili da se ulice nazovu po herojima s Košara, po dramaturgu Jovanu Ćirilovu, švedskoj književnici Astrid Lindgren i po belom orlu

Foto:Thinkstock
Na sednici gradskog parlamenta usvojen je predlog rešenja prema kojem novobeogradska ulica koja spaja Tošin bunar i Most na Adi dobija naziv Bulevar heroja sa Košara, jedna ulica u opštini Zvezdara po Jovanu Ćirilovu, a jedna u opštini Voždovac po Astrid Lindgren.

Prihvaćen je i predlog da se ulica u opštini Čukarica nazove Ulica belog orla.

Odbornici su prihvatili predlog da se u Ulici omladinskih brigada broj 1, kod SIV-a 3, postavi spomen-obeležje policijskim službenicima poginulim na dužnosti.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović je rekao da ta grupa podržava sve odluke, sem predloga o Ulici belog orla jer se, kako je naveo, tako nazivala jedna paravojna formacija u ratu u Hrvatskoj.

"Apelujem da promenite naziv u dvoglavi beli orao, jer to simbolizuje Srbiju", rekao je Božović.

Ocenio je da glasanje o Bulevaru heroja s Košara nije bilo transparentno i rekao da je taj bulevar trebalo nazvati po pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću, što, kako je ocenio, nije učinjeno jer se "na politikantski način zanemarilo njegovo delo".

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić je odgovorila da je "beli orao koren iz kojeg smo izrasli kao država i narod, a koji datira iz 1883. godine".

Odbornici Skupštine Beograda su odlučili da se podigne i spomenik američkom glumcu srpskog porekla Kаrlu Mаldenu na uglu Uzun Mirkove 1 i pasaža između zgrada Jugoslovenske kinoteke i Beogradske filharmonije, kao i Crnotrаvskom neimаru u Čuburskom parku, na uglu ulica Maksima Gorkog i cara Nikolaja Drugog.

Odbornici su usvojili i odluku da se savremena skulptura "Tripod", rad autora Koste Bogdanovića, postavi na kružnom toku ispred zgrade Bogoslovije.

Doneta je i odluka o saradnji Beograda i Rabata, glavnog grada Maroka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE