Obrenovac, 22.10.2018

Novosti: U pripremi posebna odlikovanja za sukobe 1999.


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2017.
Kancelarija Predsedni┼ítva razmatra mogu─çnost da svi u─Źesnici velikih i najte┼żih bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja, pi┼íu 'Novosti'

Foto:Tanjug


´╗┐

Osim toga, oni navode da se priprema procedura za dodelu dr┼żavnih spomenica u ─Źast heroja bitke na Košarama.

List piše da ─çe spomenica za bitku na Košarama biti prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim ─çe predsednik Aleksandar Vu─Źi─ç nagraditi zaslu┼żne gra─Ĺane, kao i da je inicijativa potekla od Vu─Źi─ça.

"Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj doma─çih i stranih li─Źnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga dr┼żava zahvali herojima Košara", re─Źeno je listu u Predsedništvu.

Prema saznanjima lista, u Kancelariji ordena koja priprema odgovaraju─çi pravilnik o spomenicima razmišlja se i o mogu─çnosti da se krug nagra─Ĺenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su u─Źestovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Bitka za Košare vo─Ĺena je tokom NATO bombardovanja SRJ od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije izme─Ĺu jedinica VJ u ─Éakovici i Prizrenu omogu─çi kopnena invazija i ovladavanje prostorom Metohije.

Prema re─Źima ratnog komandanta 125. brigade Dragana ┼Żivanovi─ça, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ, a ranjeno je oko 150, naveo je list.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE