Obrenovac, 23.10.2018

'Srbija pouzdan partner u borbi protiv kriminala'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2017.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao da je Srbija pouzdan partner u svim regionalnim i evropskim aktivnostima u borbi protiv kriminala

Foto:Tanjug
Stefanović je tokom predsedavanja sastankom Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropisastanku na Brdu kod Kranja, rekao da naša država pruža pun doprinos primeni odredbi Konvenciji, koja je dala pozitivne razultate, između ostalog, i u oblasti suzbijanju iregularnih migracija.

Kao odličan primer praktične primene Konvencije, Stefanović je naveo Memorandum o razumevanju, koji su 2015. godine potpisale Austrija, Srbija, Madjarska i Makedonija u cilju zajedničke borbe protiv ireguralnih migracija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Memorandum predviđa zajedničke patrole na srpsko-mađarskoj, srpsko-makedonskoj i makednosko-grčkoj granici i formiranje zajedničkih istražnih timova", podsetio je Stefanović i dodao da je taj dokumet omogućio primenu konkretnih mera koje su doprinele većoj bezbednosti država potpisnica.

Stefanović je ukazao da i dalje postoji niz oblasti koje zahtevaju dodatnu pažnju i potrebu za daljim radom na implementaciji Konvencije, uz finasijski podršku donatora, kao i tehničku podršku Sekretarijata.

Srpski ministar policije je, kao važnu oblast na kojoj treba raditi, izdvojio automatsku razmenu DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registrovanim vozilima.

Prema njegovim rečima, u skladu sa odlukom Komiteta ministara, eksperti zemalja ugovornica tokom prošle godine pripremili su Nacrt multilateralnog sporazuma u tim oblastima po ugledu na Prumske odluke EU.

„Imajući u vidu da je glavni spoljno-politički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, mi u celosti podržavamo ovu aktivnost i saglasni smo da se do kraja ove godine organizuje pripremi sastanak i otpočnu zvanični pregovori“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da Republika Srbija pruža punu podršku radu Sekretarijata Konvencije i da će u skladu sa raspoloživim kapacitetima razmotriti mogućnost ponovnog upućivanja oficira za vezu u ovo telo, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE