Obrenovac, 19.11.2017

Sputnjik: Nova faza saradnje Rusa i Srba


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2017.
Zvanična Moskva saopštila je da će Rusija i Srbija, nakon što je stiglo šest ruskih aviona MIG 29, nastaviti saradnju i u vojno-obaveštajnoj sferi

Foto:Getty images
Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, piše Sputnjik.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kovač za Sputnjik kaže da širenje saradnje u vojno-obaveštajnoj sferi jeste znak da odnosi između Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

“Samo krajnje prijateljske države mogu međusobno da razmenjuju tako značajne i poverljive informacije iz domena vojno-obaveštajne delatnosti. Sigurno da priroda današnjih pretnji u Evropi i svetu utiče na to da države same, sa svojim aparatima ili obaveštajno-bezbednosnim sistemima, ne mogu uvek i na svakom mestu da prikupe dovoljno podataka koji se tiču bezbednosti države“, objašnjava Kovač.

Kako kaže, unapređenje vojno-obaveštajne saradnje između Srbije i Rusije doprineće i jednoj i drugoj državi da upotpunjuju informacije. Rusija će dobijati podatke za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu, a Srbija ključne informacije za njenu nacionalnu bezbednost, prvenstveno kada je reč o ugrožavanju države od strane ekstremista i terorista.

“Došli smo do toga da je dobar deo ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u terorističkim formacijama DAEŠ-a. Verujem da saradnja neće biti samo u domenu operativne primene i razmene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obučavanja u korišćenju tehničke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obaveštajno-izviđačkim ili vojno-obaveštajnim sistemima i delatnostima“, napominje Mitar Kovač.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE