Obrenovac, 20.10.2018

Sputnjik: Nova faza saradnje Rusa i Srba


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2017.
Zvani─Źna Moskva saop┼ítila je da c╠üe Rusija i Srbija, nakon ┼íto je stiglo ┼íest ruskih aviona MIG 29, nastaviti saradnju i u vojno-obave┼ítajnoj sferi

Foto:Getty images


´╗┐

Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nala┼że se da po ovom pitanju Federalna slu┼żba bezbednosti Rusije (FSB) po─Źne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, piše Sputnjik.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kova─Ź za Sputnjik ka┼że da širenje saradnje u vojno-obaveštajnoj sferi jeste znak da odnosi izme─Ĺu Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

“Samo krajnje prijateljske dr┼żave mogu me─Ĺusobno da razmenjuju tako zna─Źajne i poverljive informacije iz domena vojno-obaveštajne delatnosti. Sigurno da priroda današnjih pretnji u Evropi i svetu uti─Źe na to da dr┼żave same, sa svojim aparatima ili obaveštajno-bezbednosnim sistemima, ne mogu uvek i na svakom mestu da prikupe dovoljno podataka koji se ti─Źu bezbednosti dr┼żave“, objašnjava Kova─Ź.

Kako ka┼że, unapre─Ĺenje vojno-obaveštajne saradnje izme─Ĺu Srbije i Rusije doprinec╠üe i jednoj i drugoj dr┼żavi da upotpunjuju informacije. Rusija c╠üe dobijati podatke za Zapadni Balkan i Jugoisto─Źnu Evropu, a Srbija klju─Źne informacije za njenu nacionalnu bezbednost, prvenstveno kada je re─Ź o ugro┼żavanju dr┼żave od strane ekstremista i terorista.

“Došli smo do toga da je dobar deo ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u teroristi─Źkim formacijama DAEŠ-a. Verujem da saradnja nec╠üe biti samo u domenu operativne primene i razmene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obu─Źavanja u korišc╠üenju tehni─Źke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obaveštajno-izvi─Ĺa─Źkim ili vojno-obaveštajnim sistemima i delatnostima“, napominje Mitar Kova─Ź.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE