Obrenovac, 25.09.2018

Brnabić u Briselu: Šta smo uradili za 100 dana, srećna sam


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2017.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je zadovoljna onim što je Vlada uradila u prvih 100 dana

Foto:Tanjug, arhiva
"Srećna sam šta smo uradili u prvih 100 dana", rekla je Brnabićeva na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Brnabićeva je rekla da je Vlada Srbije posvećena učlanjenju u EU, pre svega sprovođenju reformi ne zbog ulaska u EU, već zato da bi Srbija bila bolje mesto za život.

"Počeli smo u teškim okolnostima, suočeni sa štrajkovima, ali kad smo to rešili kao tim... mogli smo da nastavimo rad prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić. Posle toga, mogu reći da smo imali uspešnih sto dana", rekla je Brnabićeva, koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

Brnabićeva se sastala sa Veberom i Mekalisterom

Premijerka je započela prvu posetu Briselu, od preuzimanja te dužnosti, susretom sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove EP i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, koji je istakao da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za našu zemlju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

Brnabić je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Josimović sa Mekalisterom razgovarala o procesu pristupanja Srbije EU i reformskim procesima naše zemlje na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije ponovila je da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Predsednica Vlade Srbije osvrnula se i na dešavanja u Španiji i podvukla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava celovitost Španije i suverenitet te zemlje, iako to nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednica vlade je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Mekalister je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izraženoj kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera.

Mekalister je poručio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije.

Izvestilac EP je naglasio da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

On je izrazio i uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Brnabićeva se u Briselu sastala sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom, kojem je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka Brnabić je naglasila da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je navela da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji.

U tom kontekstu, ukazala je Brnabić, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabić je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da su na stanovištu da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata. Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU po pitanjima koja su od značaja za celu EU. Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije, navedeno je u saopštenju.

Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišÄ‡ansko demokratske i liberalno konzervativne stranke iz cele Evropske unije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE