Obrenovac, 20.10.2018

'Reforma je neophodna, teško do nje u skorijem periodu'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Reforma SB UN je neophodna, ali za sada, razlike koje postoje među stalnim članicama ne obećavaju da bi do toga moglo da dođe u skorijem periodu

Foto:Tanjug / Dimitrije Goll
To je izjavio u Varšavi nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Jeremić, koji učestvuje na "Varšavskom bezbednosnom forumu 2017", istakao je da je od prvih razgovora pre 10 godina, veoma malo postignuto po pitanju reforme SBUN.

"Lično sam svedok, dok sam vodio Generalnu skupštinu UN, složenosti tih procesa, kao i oštre prirode razgovora koji su se vodili na temu reforme", rekao je Jeremić obraćajući se učesnicima foruma.

Pet je ključnih pitanja oko koga se spore članice Saveta bezbednosti – kategorije članstva u SB, status veta koje je pravo stalnih članica, regionalna zastupljenost, veličina Saveta bezbednosti i metode rada i odlučivanja u SB.

"Iz iskustva koje imam, mogu da kažem da bez obzira koliko su podeljene stalne članice SBUN po nekom političkom pitanju, ujedinjeni su kada na red dođe njihovo ekskluzivno pravo veta u Savetu. Šta god da odluči Generalna skupština UN, na kraju to mora da bude prihvatljivo za Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD", dodao je Jeremić.

Lider narodnjaka je ipak izrazio dozu optimizma, rekavši da se svi slažu da je određena vrsta reforme neophodna, i kao osnovu za dalje pregovore naveo pravilo "ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno".

Jeremić je upozorio da bi insistiranje da neka određena zemlja u budućnosti postane nova stalna članica SBUN, kada se tome kategorično protivi jedna ili više stalnih članica, dovelo do ćorsokaka u pregovorima.

Takođe, prema njegovim rečima, ni zahtevi da se snaga veta na bilo koji način ograniči, na primer protekom vremena, neće doneti kompromisni reformski rezultat.

Govoreći o novim političkim odnosima u svetu, Jeremić je istakao primer Kine kao države koja preuzima sve veći deo kolača u redistribuciji globalne snage i moći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE