Obrenovac, 20.10.2018

'Nas i Rusa 300 miliona': Prijateljstvo mit ili stvarnost?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2017.
Jedna od najčešćih spoljnopoltičkih tema na Balkanu je ruski uticaj na Srbiju, naše prijateljstvo i emotivne veze između Srba i Rusa

Foto:GettyImages
Ipak, da li politički uticaj prati i kulturni - kao što je to bilo u vreme blokovske podele?

To smo želeli da proverimo i pitali smo građane, a sada pitamo i vas – da li možete da prepoznate rusku himnu? A da li znate ko je najpoznatiji ruski glumac?

Evo šta je odgovorila nekolicina građana Beograda.

Neka himna. - Da li znate čija? - Možda ruska? - Jeste. Da li znate nekog poznatog ruskog glumca? - Pa ovaj Nikita Mihalkov, on je i režiser.

Ruska himna. - A da li znate neku drugu pesmu rusku, poznatu? - Znam pošto su mi deca završila Rusku školu, sve pesme znam. - A nekog glumca? - E to već ne.

Ne. - Ne znate? A da li znate neki ruski film poznati? - Ne. - Ovo je inače ruska himna. Znate li možda nekog ruskog glumca? - Ne znam.

Ruska himna. - A da li znate nekog poznatog ruskog glumca? - Mmmmm ne znam. - Možda neki film njihov? - Znam ove stare filmove.

Iako mnogi ne znaju ko su najpoznatiji glumci ili aktuelne pesme u Rusiji, svi znaju da nam Rusija pruža podršku oko Kosova i da nikad nećemo uvesti sankcije Rusiji, kao što je nedavno uradila Crna Gora.

Rusko-srpsko prijateljstvo, mit ili stvarnost?

“Sad kad bismo to pitanje postavili u CG bilo bi teško njima da odgovore. A ja mislim da to lično i emotivno možete da doživite i da to ne morate ni da objašnjavate, znate. Prosto tako osećate da vam je neko blizak, to ne krijete, ja kad odem u Rusiju prosto se osećam kao da sam kod svoje kuće, znači potpuno slobodno i komotno”, ističe ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin smatra da je postojala praznina u našim odnosima.

“Ja mislim da mi stvarno moramo da popunimo ovu prazninu, za nas je to sasvim prirodno. Ja vidim kako poslednjih godina Beograd aktivno razvija saradnju sa Moskvom i radi se o ne samo nekim poslovnim odnosima, nego i o ljudskim. Ja mislim da će to postati praksa, i u korist naših odnosa”, ističe Čepurin.

A da dobri rusko-srpski odnosi nisu samo bajka prva su videla deca u Beogradu, gde je počela Nedelja ruskog filma u Srbiji pod nazivom Bajke detinjstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE