Obrenovac, 20.10.2018

BRANISLAV NEDIMOVIĆ : Srbija neće ostati gladna!


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2017.
Što se tiče naših sopstvenih potreba, apsolutno ćemo zadovoljiti naše tržište, a biće i za izvoz”, kaže ministar poljoprivrede

Foto:Dejan Briza
Jedan od retkih ministara u Vladi Srbije koji na posao svakog dana putuje iz rodne Sremske Mitrovice, odakle ne planira da preseli u Beograd ni za šta na svetu, Branislav Nedimović, prvi čovek srpske poljoprivrede, ekskluzivno za „Alo!“ govorio je o svom resoru, o tome šta sve treba da uradimo kako bi poljoprivreda konačno postala velika srpska šansa, ali i o nekim privatnim stvarima.

Razgovor smo počeli najaktuelnijim, a to je problem koji su pokušale da nam naprave komšije...

Okončan je trgovinski rat, Hrvatska je vratila takse na staro. Da li to doživljavate kao pobedu Srbije?

- Doživeo sam to isključivo kao zaštitu interesa Srbije u priči koju mi nismo ni izazvali. Najvažnije je da srpski proizvodi idu ka izvozu i da imamo stalan trend rasta spoljnotrgovinskog suficita u poljoprivrednoj proizvodnji. Naročito u zemljama koje su u našem okruženju, a jedna od dominantnih tržišta kojima smo opredeljeni jesu tržišta Evropske unije.

 Srbija je brzo reagovala na, da kažemo, probleme koje su nam napravili Hrvati. Zbog čega su oni uopšte podigli te takse?

- Ne bih da ulazim u unutrašnje stvari susednih zemalja i u odluke koje su donosili, ali činjenica je da, ako se analizira prethodnih mesec ili dva stanje prilika na prostoru Hrvatske, postaje jasno zašto se to dogodilo. Njihovi poljoprivredni proizvodi, odnosno, voće i povrće nisu bili konkurentni, bili su dosta skuplji u odnosu na poljoprivredne proizvode koji dolaze iz zemalja poput Srbije, Makedonije, Albanije. Iz tog razloga su, pretpostavljam, želeli da svoje poljoprivredne proizvode u prvi plan istaknu zanemarujući tržišne aspekte i sve ono na čemu je zasnovana EU, a to je, pre svega, slobodna trgovina.

Sve im se na kraju obilo o glavu. Pretrpeli su ogromnu štetu?

- Svako je gospodar svoje sreće i svako radi ono što misli da je najbolje za njega, a posledice toga su uvek vidljive pre ili kasnije. Nikada ne možete praviti svoju sreću na nesreći drugih.

Ovo leto je, kako kažu stručnjaci, najtoplije do sada. Koliko su naše poljoprivredne kulture stradale zbog visokih temperatura i suše? Postoje li neke procene?

- Ne može se sada dati precizna procena, ali za tri-četiri nedelje biće sve jasnije. Činjenica jeste da postoji smanjeni rod kukuruza, a kod suncokreta je diskutabilno kako će se sve završiti u konačnom bilansu. Ovo neće biti godina kao 2012, kada smo imali ekstremnu sušu, biće bolje stanje nego tada. Ali, naravno, biće mnogo gore nego što je bilo 2016, kada smo imali veoma dobru godinu. Mi kao ministarstvo pratimo situaciju i u ovom trenutku sagledavamo šta bismo to mogli da uradimo da olakšamo poljoprivrednim proizvođačima jesenju setvu i na koji način da im pomognemo.

Znači, nećemo ostati gladni?

- Ne, što se tiče naših sopstvenih potreba, apsolutno ćemo zadovoljiti naše tržište, a biće i za izvoz. Ako se, na primer, za pšenicu govorilo da neće biti dobra godina, ovo je jedna pristojna godina i biće je dovoljno za izvoz.

 Kažu da je poljoprivreda velika srpska šansa. Šta treba da uradimo da je najzad iskoristimo?

- Dve stvari - jedna se tiče poljoprivredne proizvodnje, a to je da se bavimo problemima koji nas muče sa nedostatkom vode, to je izgradnja sistema za navodnjavanje. Sa više stotina hiljada hektara, koje bismo mogli još da stavimo pod sistem za navodnjavanje, rešili bismo deo naših problem kada su ovakve godine kao što je ova. Jeste poljoprivreda jedna od stvari koja može da pokrene državu, a naročito onaj deo koji se odnosi na prerađivačku industriju u poljoprivredi, pre svega mislim na prehrambenu industriju. Taj deo mi moramo da razvijamo, to onda nosi sve, onda imate zahtev za većom količinom poljoprivrednih proizvoda koje prerađujete i pravite veću dodatnu vrednost. Na tome moramo mnogo da radimo.

 Opozicija stalno kritikuje da Srbija rasprodaje zemlju strancima, i to za male pare?

- Ko je rasprodavao zemlju posle 2000. ja ne bih o tome, jer neću da se bavim prošlošću kada su neki u privatizacionim postupcima rasprodavali ogromne komplekse. Ja želim da se bavim sadašnjošću i budućnošću i zato smo predložili izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu oko ograničavanja prodaje zemlje strancima. Te smo stavili posebne uslove, 10 godina nastanjenja plus maksimalan prostor koji može da se kupi, da to bude dva hektara. Mislim da smo se tu maksimalno zaštitili u skladu sa onim standardima koji postoje danas u svetu, ne izmišljajući toplu vodu.

 Bili ste ministar i za vreme Vučića, ali ste i sada, kada je na čelu Vlade Ana Brnabić. Po čemu se njih dvoje razlikuju? Je l‘ se išta promenilo?

- Već sam to jednom rekao, ciljevi su isti, formacija u kojoj igrate da biste došli do rezultata nekada bude različita, fudbalskim žargonom igrate nekada sa tri napadača, nekada igrate ofanzivnije, odnosno, malo defanzivnije na sredini terena na formaciji 4,5, 1, ciljevi su isti, ekonomski napredak Srbije i tu nema dilema. Ja sam navikao da radim sa Anom, nju poznajem 10 godina, radili smo zajedno i u nekim drugim delovima društvenog života. Kada govorimo o autoritetima, logično je da je autoritet Vučića u celoj priči veći jer je potpuno nepobitna činjenica da je on neko ko je dobio na izborima više nego svi kandidati zajedno. To je evidentno, bilo ko ko pokuša da delegitimiše tu stvar, unapred je osuđen na propast. Ja to apsolutno poštujem kao stranački vojnik, kao jedan od članova Predsedništva SNS-a i generalno mislim da je jako važno postojanje političkih stranaka jer to je suština demokratija, ako neko kaže da političke stranke nisu potrebne, taj ne zna kako funkcioniše demokratija.

Da li imate nekada vremena da izađete u kafanu?

- U poslednjih 4-5 godina retko izlazim, inače imam jedno jako usko društvo mojih najboljih prijatelja, sa kojima sam odrastao i sa kojima se zadnjih 20 godina družim stalno, i te ljude niti hoću niti želim da menjam.

A kako najviše volite da provodite slobodno vreme?

- Najveći mi je problem što nemam dovoljno vremena za decu, ali trudim se i da Filipa odvedem nekada na trening i da sa Leom odem na atletski stadion koliko god da je to moguće, da u kući Filipu nabacujem loptu da šutira u zid, pa onda dobijemo po nosu obojica. To je definitivno najlepše provedeno vreme.

Šarčevića vodim na fudbal 

Da li se i privatno družite sa kolegama iz Vlade?

- Sa Mladenom Šarčevićem se najviše družim, sa drugim ministrima viđam se poslovno i radimo zajedno. Sa nekim kolegama iz politike igram i fudbal, to su lokalni fudbaleri iz SNS-a, ali ima ih i iz drugih stranaka. 

Da li vas ministar Šarčević vodio nekada na pecanje?

- Vodio me je u Rumu, na Palovačko jezero, ali to je stvar sa kojom ja nemam toliko dodirnih tačaka, moram ja njega ipak da vodim na fudbal sledeći put.

Dolazak Ikee pun pogodak!

Koliko je važan dolazak „Ikee“ u Srbiju?

- Nažalost, nisam bio na otvaranju, tada sam bio u Radenkoviću, na mestu gde se izvode radovi na komesaciji poljoprivrednog zemljišta i gde se izgrađuju kanali za navodnjavanje i odvodnjavanje. Dolazak „Ikee“ je jako važan za Srbiju kao tržište na koje mogu da se plasiraju drvno-perađivački proizvodi, mi imamo tu potencijala i mislim da je to jedan od segmenata, bar po našim istraživanjima, a i svetska banka će doći u narednih mesec dana sa tim, da jedino prerađivačke industrije pored prehrambene industrije jeste industrije na kojoj možemo mnogo veliki rast da zabeležimo. Sve što je povezano sa drvetom može da nađe svoje mesto i „Ikei“ ili drugim sličnim velikim lancima. Moji ukućani su jako nestrpljivi i stalno me pitaju kada ću da ih vodim u „Ikeu“. Nadam se da ću imati vremena narednih dana i biće mi veliko zadovoljstvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE