Obrenovac, 15.02.2019

Vučić: Ovde svi mogu da pišu, ali svi mogu i da odgovore


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.01.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensom Bliherom Bjeregardom

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Kako je saopšteno, u razgovoru je predsednik Srbije naveo da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore.

Vučić je sa Bjeregardom razgovarao o stanju u medijima, načinima za poboljšanje situacije, slobode izražavanja i slobode medija, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vučić je istakao da je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa.

On je izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vučić je naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore:

"Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor", istakao je srpski predsednik.

Kako se navodi, Vučić je na konkretan način odgovorio na sve primedbe koje su izneli predstavnici Misije Evropske federacije novinara i istakao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija.

Bjeregard je zahvalio predsedniku Vučiću na interesovanju za teme koje je ta federacija obrađivala tokom svoje misije i istakao da je veoma važno da predsednik pruži podršku poboljšanju medijske situacije, kao i da pošalje signal svim državnim institucijama da u tome aktivno učestvuju.

On je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha.

Tokom susreta Bliher Bjeregard je ukazao na to da je potrebno da predsednik pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i u

"To će smanjiti pritiske i nasilje nad medijima, jer nerešeni slučajevi su poziv da se sa nasiljem nastavi“, rekao je Bjeregard i dodao da je potrebno poslati znak ministrima i parlamentarcima da učestvuju u debatama na svim televizijama.

Pored predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar međunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija Jugoistočne Evrope SEEMO Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Međunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, navedeno je u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE