Obrenovac, 18.01.2018

AP:Srbija bi u EU, pod pritiskom Moskve klizi ka Kremlju


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2017.
Zapadne agencije izvestile su da je elitna ruska akro-grupa učestvovala u letačkom prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije

Foto:Thinkstock
Takođe, navele su i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prisustvovao tom događaju povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dok britanska agencija Rojters navodi da je reč o "demonstriranju bliskih veza između dve slovenske i pravoslavne zemlje", ističući da Srbija nastoji da izbalansira ambicije ka pridruživanju EU "sa kontinuiranim toplim odnosima s Rusijom", američka agencija Asošiejted pres tvrdi da "Srbija klizi ka Kremlju iako je na putu ka EU".

Rojters, u svom izveštaju iz Beograda, opisuje kako su pet od šest aviona MiG-29, za koje navodi da ih je Rusija donirala Srbiji 2016, povodom današnjeg obeležavanja izloženi na pisti vojnog aerodroma Batajnica.

Takođe, britanska agencija prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio Šojguu na divnim poklonima i izrazio nadu da će srpsko-ruska saradnja biti čak još bolja.

Rojters podseća da se Srbija pridružila NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, ali da ne teži ka članstvu u Alijansi za koju navodi da ostaje duboko nepopularna među Srbima zbog bombardovanja 1999.

"Srbija, koja je 2014. počela pregovore o pristupanju sa EU, ostaje privržena prijateljstvu s Rusijom, saveznicom koja je, na primer, blokirala članstvo nezavisnog Kosova u UN, na zahtev Beograda", zaključuje britanska agencija.

Asošiejted pres, takođe u izveštaju iz Beograda, navodi da je Rusija danas formalno predala šest borbenih aviona Mig-29 Srbiji, kao deo isporuke oružja "koja ima potencijal da pojača tenzije na ratom iscrpljenom Balkanu".

Prenosi i Vučićeve reči da ti avioni ne predstavljaju pretnju nikome, ali pokazuju da niko ne može da napadne Srbiju nekažnjen.

U tekstu se prenosi i poruka koju je Šojgu uputio po dolasku u Beograd da će ovi avioni pružiti zaštitu i garanciju bezbednosti i nezavisnosti Srbije.

AP napominje da je Moskva ove avione Srbiji besplatno dala, ali da se procenjuje da će remont tih polovnih letelica Srbiju koštati oko 200 miliona evra.

Američka agencija navodi i da je Rusija obećala, takođe, isporuku 30 borbenih tenkova i 30 oklopnih vozila Srbiji, za koju podseća da je bila u sukobu sa Hrvatskom, Bosnom i Kosovom tokom 1990-ih, u vreme krvavog raspada bivše Jugoslavije.

"Srbija je na putu ka EU, ali pod pritiskom Moskve klizi ka Kremlju u njegovom cilju zadržavanja zemalja balkanskog regiona izvan NATO-a i drugih zapadnih tela", ocenjuje AP.

I američka agencija podseća da je Srbija, koja je vojno neutralna, članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, ali i da održava vojne vežbe i sa Rusima i sa zapadnim vojnim savezom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE