Obrenovac, 20.10.2018

Fenomen 'preleta─Źa' zabele┼żen u 52 mesta u Srbiji


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2017.
Predstavnik organizacije CRTA Ra┼ía Nedeljkov rekao je da je u 52 op┼ítine i grada u Srbiji zabele┼żen fenomen 'preleta─Źa'

Foto:B92


´╗┐

Taj fenomen je naro─Źito zastupljen nakon lokalnih izbora, a tako se pune redovi vladaju─çih koalicija.

"Došli smo do statistike koja nam govori da je ukupno u 52 grada i opštine zabele┼żen fenomen preleta─Źa, kao i da su svi preleta─Źi ušli u vladaju─çe stranke i time ih ili oja─Źali ili napravili mogu─çnost da vladaju─çe stranke koje su na republi─Źkom nivou u vlasti, budu preslikane u istoj ili ve─çoj meri i na lokalu", naveo je Nedeljkov.

Dodao je i da od ukupno 181 odbornika i odbornica koji su promenili strana─Źke boje, ako se govori o gradovima, najviše "preleta─Źa" ima u Pan─Źevu 12, u Kragujevcu 11, Merošini 10 i ┼Żablju devet.

Nedeljkov je dodao da su stranke naj─Źeš─çe ustrojene poput preduze─ça, da se mnoge formiraju isklju─Źivo da bi bile "dobre udava─Źe", te da postoje i satelitske partije koje, kako je naveo, slu┼że tome da se oslabe protivnici i direktni takmaci velikih stranaka.

Politikolog Dušan Vu─Źi─çevi─ç izjavio je da su u Srbiji, naro─Źito kod mladih, izra┼żena antipartijska ose─çanja, jer se politikom bave "oni sa dna kace".

"Otuda i izra┼żeni antipartijski sentimenti u jednom delu srpskog društva, naro─Źito kod mladih i visokoobrazovanih. Kada vidite da se politikom uglavnom bave oni sa dna kace gledate da te iz kace pobegnete", rekao je Vu─Źi─çevi─ç za Vojvo─Ĺanski istra┼żiva─Źko-analiti─Źki centar (VOICE).

On je ocenio da je poverenje gra─Ĺana u politi─Źke partije na niskom nivou zbog toga što vide da se tu mahom ne radi o interesima društva i gra─Ĺana, ve─ç o uskostrana─Źkim interesima koji su naj─Źeš─çe ograni─Źeni na jednu manju grupu ljudi na vrhu stranke.

Prema njegovim re─Źima, ne treba verovati partijama u Srbiji da, navodno, imaju oko milion i po ─Źlanova.

Vu─Źi─çevi─ç je naveo da uporedni podaci iz relevantnih me─Ĺunarodnih istra┼żivanja pokazuju da je partijskih ─Źlanova daleko manje nego što to partije navode.

"U poslednjem istra┼żivanju Svetske studije vrednosti iz 2009. godine samo je 2,7 odsto ispitanika u Srbiji izjavilo da sebe smatra aktivnim ─Źlanovima partija. Mogu─çe je da je taj broj u poslednjih nekoliko godina, istovremeno sa osna┼żivanjem pipaka partijske dr┼żave, narastao, ali ne verujem da se radi o prevelikom skoku. Ukupan broj ─Źlanova partija - aktivnih i neaktivnih - verovatno se i dalje kre─çe negde izme─Ĺu 10 i 12 odsto", kazao je Vu─Źi─çevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE