Obrenovac, 23.10.2018

Stefanović: Smanjena je stopa kriminaliteta


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.12.2017.
U Srbiji je od jula do septembra zabeležen pad kriminaliteta, a ove godine se očekuje rekordna zaplena raznih vrsta droge

Foto:Tanjug
Predviđene su i nove mere za nesavesne vozače koje uključuju obnavljanje video-nadzora saobraćajnica, odnosno zamenu starih, novim savremenijih kamerama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra ove godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, Stafnović je istakao da je borba protiv korupcije i dalje u vrhu prioriteta, te da je za tri meseca otkiveno 386 krivičnih dela sa elementom korupcije.

Naveo je i da je za tri meseca za 30 odsto povećano otkrivanje krivičnih dela iz domena visokotehnološkog kriminala, da je među njima najviše zloupotreba i falsifikovanje kartica, te da u Odeljenju za visokotehnološki kriminal rade posvećeni profesionalci.

U slučaju pretnji preko društvenih mreža, Stefanović kaže da tu ima izvesnih problema jer centrale društvenih mreža veoma sporo odgovaraju na policijske zahteve, te da se u takvim slučajevima poseže i za međunarodnom pravnom pomoći.

"Nažalost, istrage traju mesecima, to stvara određeni problem, u javnosti se stvara percepcija da se ne preduzimaju mere, a reagujemo odmah po pretnjama na društvenim merama. Automatski se pokreće istraga ali rezultati ne zavise samo od nas", kaže Stefanović.

Navodi da je od jula do septembra otkriveno za petinu više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i za 15 odsto više krivičnih dela zlouptreba službenog položaja, u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je reč o opštem kriminalitetu, Stefanović je rekao da se beleži pozitivan trend u smanjenju krivičnih dela, da je od jula do septembra zabeležno šest odsto manje krivičnih dela protiv života u odnosu na isti period prošle godine, te da je smanjen broj ubistava i teških ubistava.

U tom period, dodaje, rasvetljena su dva teška ubistva u pokušaju i navodi da je oko 70 odsto ubistava izvršeno vatrenim oružjem u nelagalnom posedu.

Kaže i da maloletnički kriminal pokazuje tendenciju smanjenja, te da je za tri meseca ove godine zabeleženo oko devet odsto manje maloletnih učinilaca krivičnog dela.

U ukupnoj stopi kriminaliteta, kaže Stefanović, maloletnički kriminal je od jula do spetembra smanjen na 6,1 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bio 6,7 odsto.

Od jula do septembra, navodi ministar, rasvetljeno je oko 82 odsto razbojničkih krađa, a u okviru borbe protiv sive ekonomije skoro tri puta je bila veća zaplena duvana u odnosu na isti period prošle godine kada je zabeležan rekordna zaplena.

Broj prijava za kršenje javnog reda i mira je od jula do spetembra smanjen za oko 21 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U tom period, kaže ministar, bilo je skoro 9.965 javnih skupova od čega oko 83 odsto sportiskih manifestacija, kao i tri velika događaja - Egzit, Birfest i sabor trubača u Guči.

Bezbednost na granici je stabilna, navodi Stefanović i dodaje da su od jula do spetembra podnete prijave protiv 265 lica zbog ilegalnog prelaska granice.

Kada je reč o bezbednosti saobraćaja, Stefanović kaže da je od jula do septembra zabeležno 9.479 saobraćajnih nesreća što je, dodaje, za dva odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Naveo je da se od skoro primenuje i merenje prosečne brzine vozila na naplatnim rampama, te da je aktivna služba presretača na putevima.

"Najjeftinije je poštovati propise, ništa ne košta, vežite pojas", kaže Stefanović.

Ministar je rekao da će stare kamere za video-nadzor saobraćaja biti zamenjene novim u okviru pilot projekta "Bezbedan grad", a koje će biti veće rezolucije i tehničkih mogućnosti.

Nove kamere, kaže, omogućiće da se automatski vrši beleženje brzine i da se na osnovu prekoračenja kazne šalju na kućnu adresu.

Istakao je dobru saradnju policije sa Evroplom i Interplom i ukazao na rezultate rada u oblasti veropskih integracija kada je reč o ispunjavanju akcionog plana za poglavlje 24.

Nakon rasprave, skupštinski odbor je usvojio izveštaj o radu MUP-a od jula do septembra i predložio parlamentu da potvrdi Sporazum sa Grčkom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE