Obrenovac, 18.03.2018

Kineski mediji o Srbiji. Razmena iskustava o demokratiji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2017.
Srbija i Kina su se u Pekingu dogovorile o jačanju parlamentarne saradnje, kao i razmeni iskustava u razvoju demokratije i vladavine prava, pišu kineski mediji

Foto:Thinkstock
Kineska agencija Sinhua navodi da je to dogovoreno na sastanku u Pekingu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i predsednika Stalnog komiteta Svekineskog kongresa Džanga Deđijanga, koji su juče potpisali Protokol o osnivanju zajedničke komisije dva parlamenta.

Džang je istakao da ovaj protokol predstavlja novu platformu za bilateralnu saradnju i jačanje ta dva tela.

Sinhua navodi da se Gojković juče sastala i sa istaknutim političkim savetnikom Ju Džengšengom, predsedavajućim Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Ju je, takođe, izrazio očekivanja o produbljenju saradnje sa srpskim parlamentom.

Gojković od 25. novembra boravi u višednevnoj poseti Kini.

Kako je u ponedeljak saopštila Skupština Srbije, Gojković i Džang Deđijang su poručili da "čelične" prijateljske odnose Srbije i Kine karakteriše poverenje, međusobno razumevanje, uzajamna podrška i intenzivni razvoj saradnje u svim oblastima.

Oni su istakli veliki značaj projekata "Pojas i put" i formata saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Džang je ukazao da je važna inicijativa "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Djinping, naišla na veliko interesovanje i donela već dobre rezultate, kao i da je Kina spremna da i dalje sa Srbijom u okviru ovih platformi produbljuje odnose u interesu građana dve zemlje.

U tom kontekstu, Džang je istakao značaj početka realizacije projekata izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje novog bloka u Termoelektrani "Kostolac" i podvukao da će kineska kompanija nastaviti sa kapitalnim i tehnološkim investicijama u Železaru Smederevo.

Gojković je rekla da Srbija bez rezervi podržava projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope i kinesku inicijativu "Pojas i put", koji ima istorijski karakter i važnost i u interesu je svih uključenih država i bolje globalne međusobne povezanosti.

Gojković i Džang su, u okviru izgradnje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine potpisali Protokol o uspostavljanju Komisije za saradnju izmedu Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa, kao novog većeg stepena saradnje, kojim je formirano zajedničko parlamentarno telo.

Ova parlamentarna komisija na redovnim sastancima će razmatrati teme od obostranog interesa i podsticati saradnju u okviru inicijative "Jedan pojas jedan put", stvarati bolje pravno i političko okruženje za unapređenje koordinacije između strategija razvoja dve zemlje, a jačaće i koordinaciju u pogledu učešća u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, u cilju zastupanja zajedničkih interesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE