Obrenovac, 13.12.2018

Kineski mediji o Srbiji. Razmena iskustava o demokratiji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2017.
Srbija i Kina su se u Pekingu dogovorile o ja─Źanju parlamentarne saradnje, kao i razmeni iskustava u razvoju demokratije i vladavine prava, pi┼íu kineski mediji

Foto:Thinkstock


´╗┐

Kineska agencija Sinhua navodi da je to dogovoreno na sastanku u Pekingu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojkovi─ç i predsednika Stalnog komiteta Svekineskog kongresa D┼żanga De─Ĺijanga, koji su ju─Źe potpisali Protokol o osnivanju zajedni─Źke komisije dva parlamenta.

D┼żang je istakao da ovaj protokol predstavlja novu platformu za bilateralnu saradnju i ja─Źanje ta dva tela.

Sinhua navodi da se Gojkovi─ç ju─Źe sastala i sa istaknutim politi─Źkim savetnikom Ju D┼żengšengom, predsedavaju─çim Nacionalnog komiteta Kineske narodne politi─Źke konsultativne konferencije.

Ju je, tako─Ĺe, izrazio o─Źekivanja o produbljenju saradnje sa srpskim parlamentom.

Gojkovi─ç od 25. novembra boravi u višednevnoj poseti Kini.

Kako je u ponedeljak saopštila Skupština Srbije, Gojkovi─ç i D┼żang De─Ĺijang su poru─Źili da "─Źeli─Źne" prijateljske odnose Srbije i Kine karakteriše poverenje, me─Ĺusobno razumevanje, uzajamna podrška i intenzivni razvoj saradnje u svim oblastima.

Oni su istakli veliki zna─Źaj projekata "Pojas i put" i formata saradnje Kine sa zemljama centralne i isto─Źne Evrope.

D┼żang je ukazao da je va┼żna inicijativa "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Djinping, naišla na veliko interesovanje i donela ve─ç dobre rezultate, kao i da je Kina spremna da i dalje sa Srbijom u okviru ovih platformi produbljuje odnose u interesu gra─Ĺana dve zemlje.

U tom kontekstu, D┼żang je istakao zna─Źaj po─Źetka realizacije projekata izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje novog bloka u Termoelektrani "Kostolac" i podvukao da ─çe kineska kompanija nastaviti sa kapitalnim i tehnološkim investicijama u ┼Żelezaru Smederevo.

Gojkovi─ç je rekla da Srbija bez rezervi podr┼żava projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope i kinesku inicijativu "Pojas i put", koji ima istorijski karakter i va┼żnost i u interesu je svih uklju─Źenih dr┼żava i bolje globalne me─Ĺusobne povezanosti.

Gojkovi─ç i D┼żang su, u okviru izgradnje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine potpisali Protokol o uspostavljanju Komisije za saradnju izmedu Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa, kao novog ve─çeg stepena saradnje, kojim je formirano zajedni─Źko parlamentarno telo.

Ova parlamentarna komisija na redovnim sastancima ─çe razmatrati teme od obostranog interesa i podsticati saradnju u okviru inicijative "Jedan pojas jedan put", stvarati bolje pravno i politi─Źko okru┼żenje za unapre─Ĺenje koordinacije izme─Ĺu strategija razvoja dve zemlje, a ja─Źa─çe i koordinaciju u pogledu u─Źeš─ça u me─Ĺunarodnim parlamentarnim organizacijama, u cilju zastupanja zajedni─Źkih interesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE