Obrenovac, 15.02.2019

CRTA po─Źinje da nadgleda izbore


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2018.
Centar za istra┼żivanje, transparentnost i odgovornost saop┼ítio da po─Źinje dugoro─Źno posmatranje izbornog procesa u Beogradu

Foto:Thinkstock


´╗┐

Kako su iz CRTE naveli njihova posmatra─Źka misija "Gra─Ĺani na stra┼żi" bi─çe u svih 17 gradskih opština.

Kako su naveli, 50 posmatra─Źa obu─Źenih po najvišim me─Ĺunarodnim standardima, posmatra─çe i prikupljati informacije o sprovo─Ĺenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji.

"Iz dugoro─Źnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka doma─çim posmatra─Źima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogu─çeno prisustvo sednicama GIK-a", naveli su iz CRTE.

CRTINI posmatra─Źi bi─çe raspore─Ĺeni u svim beogradskim opštinama, što ─çe omogu─çiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa.

Oni su pozvali gra─Ĺane da prate izbornu kampanju i da CRTI dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogu─çim incidentima, pritiscima na bira─Źe, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji.

Ove informacije gra─Ĺani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila kontakt@gradjaninastrazi.rs, ili telefonom na: 069/232 1901.

CRTA je ukazala i na obavezu medija da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu gradjane o svim izbornim listama na beogradskim izborima.

"Ukoliko gra─Ĺani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugro┼żena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.gra─Ĺaninastrazi.rs, koja omogu─çava gra─Ĺanima automatsko slanje ┼żalbi nadle┼żnoj instituciji za nadzor elektronskih medija, Regulatornom telu za elektronske medije", saopštila je ta organizacija.

O nalazima dugoro─Źnog posmatranja, CRTA ─çe izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju bi─çe objavljen nakon proglašenja kona─Źnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.

Izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE