Obrenovac, 24.02.2019

U BEOGRADU PROGLAÅ ENO 13 LISTA ZA IZBORE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2018.
Kampanja uglavnom na terenu i internetu

Foto:Filip Plavčić
Kampanja za beogradske izbore je u punom jeku za 13 lista, koje je do sada proglasila Gradska izborna komisija (GIK), ali i za one koji su najavili učešÄ‡e i prikupljaju potpise podrške.Prema dosadašnjim pokazateljima, kampanja se uglavnom vodi na terenu, kandidati razgovaraju sa građanima, a veliki broj njih koristi i prednosti društevnih mreža.

I vlast i opozicija se u svojim porukama slažu da su beogradski izbori specifični i da prevazilaze lokalni značaj.Vlast uglavnom ukazuje na postignute rezultate tokom prethodne četiri godine, navodeći da bi time građani trebalo da se rukovode kada budu birali prvog čoveka prestonice 4. marta.

Za to vreme opozicija, kako primećuju mediji, uglavnom nastoji da ospori te rezultate, i neretko govori da će smena vlasti u Beogradu "pokrenuti promene u čitavoj Srbiji", ali se u međuvremenu, uglavnom na društvenim mrežama, bave međusobnim kritikama, pa i teškim optužbama. Rok za predaju potpisa podrške stranke, pokreti i grupe građana imaju do 16. februara, odnosno 15 dana pre održavanja izbora.

Petnaest dana pre izbora, raspisanih za 4. mart, utvrdiće se i ukupan broj birača na beogradskim izborima, a do sada ih je, prema rečima predsednika GIK-a Zorana Lukića 1.607.000. Za sada u glavnom gradu ima 1.183 izbornih mesta, a gradskim opštinama, kao ovlašÄ‡enim predlagačima, dat je nalog da predlože biračka mesta za 17 gradskih opština. Na osnovu toga će GIK utvrditi tačan broj i naziv biračkih mesta na teritoriji grada.

Skupština grada ima 110 odbornika, pa je 110 kandidata maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, što je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu. Izborna lista može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata za odbornike, pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

Komisija je donela Uputstvo za sprovođenje izbora, kojim su precizirana prava i obaveze stranaka, članova GIK-a i načelnika uprava gradskih opština, koji će pomoći GIK-u u radu, pre svega kad je reč o objedinjavanju kandidata za članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

"Postoje rokovi za predaju kandidata načelnicima uprava, pa rokovi za objedinjavanje, rokovi za predaju GIK-u, kao i rokovi Komisije za donošenje rešenja o biračkim odborima u stalnom i proširenom sastavu. To će se uraditi po numeričkom prikazu koji će nam uraditi Republički zavod za statistiku, vodeći računa da nijedna stranka ne može da ima više od polovine članova organa za sprovođenje izbora, a stranke će o tome biti blagovremeno obaveštene", rekao je ranije Lukić.

Pravo da imaju članove u proširenom sastavu GIK-a imaju liste koje su predložile najmanje dve trećine od ukupnog broja odbornika.

Izborne liste koje su do sada proglašene su: - izborna lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", - izborna lista broj 2 "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", - izborna lista broj 3 "Ivica Dačić - Socijalisticka partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija (JS)", - izborna lista broj 4 "Da oslobodimo Beograd - Demokratska stranka (DS), Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka (NOVA) i Zelena ekološka partija - Zeleni (ZEP - Zeleni)", - izborna lista broj 5 "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik", - izborna lista broj 6 Grupa gradana "Šta radite bre - Marko Bastać", - izborna lista broj 7 "Dosta je bilo i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate", - izborna lista broj 8 "Dr Miloš Jovanović - Demokratska stranka Srbije", - izborna lista broj 9 "Zelena stranka Srbije", - izborna lista broj 10 "Beograd ima snage - Zavetnici", - izborna lista broj 11 "Dragan Djilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju! - izborna lista broj 12 "Inicijativa Ne davimo Beorgad - Žuta patka - Čiji grad, naš grad - Ksenija Radovanović", te - izborna lista broj 13 "Ruska stranka - Mile Milošević".

Potpise podrške prikupljaju Liberalnodemokratska partija, koja je najavila samostalan izlazak na izbore, Zelena stranka, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, kao i Luka Maksimović, poznatiji kao Beli Preletačević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE