Obrenovac, 20.10.2018

FAKTOR PLUS


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2017.
Gra─Ĺani najvi┼íe veruju SNS, cenzus prelaze SPS, DS i Jankovi─ç

Foto:Profimedia


´╗┐

Najve─çe poverenje gra─Ĺana Srbije u┼żiva Srpska napredna stranka , 52,1 odsto, pokazalo je najnovije istra┼żivanje agencije Faktor plus.

Cenzus bi još prešli u ovom trenutku SPS sa 9,7 odsto podrške gra─Ĺana, DS sa 7,9 odsto i Pokret slobodnih gra─Ĺana sa 7 odsto.

U skupštini, me─Ĺutim, prema ovim podacima, ne bi bili poslanici Dveri, u koje trenutno poverenje ima 2,8 odsto gra─Ĺana, ali ni SRS sa 4 odsto, Dosta je bilo sa 2,9 odsto, PUPS sa 3,1 i SDPS sa 2,8 odsto.

Na izbore bi, kada bi sada bili raspisani, izašlo 40 odsto gra─Ĺana, isto toliko ne bi, a 20 odsto je neodlu─Źnih.

Faktor plus je istra┼żivanje radio na uzorku od 1.200 ispitanika sa teritorije Srbije, telefonskom anketom u avgustu.

Više od dve tre─çine gra─Ĺana Srbije podr┼żava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vu─Źi─ça o zapo─Źinjanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i istovremeno smatra da je Srbiji ta dijalog neophodan.

Prema najnovijem istra┼żivanju agencije Faktor plus, 69 odsto gra─Ĺana podr┼żalo je Vu─Źi─çevu inicijativu, a 70 odsto ispitanih smatra da je dijalog neophodan.

Svega 16 odsto se izjasnilo da ne podr┼żava poziv predsednika, dok 14 odsto ne smatra da je dijalog o KiM neophodan.

Na pitanje da li ─çe u dijalogu u─Źestvovati svi va┼żni akteri politi─Źkog i društvenog ┼żivota 56 odsto njih smatra da ─çe u─Źestvovati najve─çi broj va┼żnih aktera, 29 odsto da ─çe to biti manji broj, dok 15 odsto nema stav.

Ve─çina od 72 odsto gra─Ĺana smatra da bi svi va┼żni društveni ─Źinioci trebalo da u─Źestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, dok takvo mišljenje ne deli njih 14 odsto, a isto toliko nema stav po tom pitanju.

Kakav ─çe, po vašem mišljenju, biti epilog dijaloga o KiM - slede─çe je pitanje koje je Faktor plus postavio u─Źesnicima ankete, a 32 odsto je reklo da ─çe biti postignut najširi mogu─çi dogovor svih va┼żnih politi─Źkih i društvenih ─Źinilaca, 26 da ne─çe biti ozbiljnog pribli┼żavanja stavova va┼żnih politi─Źkih i društvenih aktera, 28 da ─çe se ostati bez rešenja uz mogu─çnost deklerativnog saglašavanja medju mnogim u─Źesnicima, dok 14 odsto nije iznelo stav.

Kao razloge za u─Źeš─çe u dijalogu 56 odsto gra─Ĺana je istaklo da je status Kosova i Metohija suštinski va┼żno pitanje za dr┼żavu Srbiju, 18 da je dijalog demokratski oblik politi─Źke komunikacije i odlu─Źivanja, 20 procenata da je potrebno napraviti najširi mogu─çi dogovor me─Ĺu va┼żnim politi─Źkim i društvenim akterima, jer je KiM pitanje od prvorazrednog i dalekose┼żnog zna─Źaja za Srbiju i region, a šest odsto smatra da ne treba ništa skrivati od o─Źiju javnosti.

Na pitanje koji su razlozi protiv dijaloga o KiM, odgovor ve─çine, 44 odsto, je bio taj da su politi─Źke stranke jako suprostavljene i ne mogu da vode dijalog ni o jednom va┼żnom pitanju, dok 19 odsto navodi da je to pitanje ve─ç rešeno te da dijalog nije neophodan, a 12 odsto smatra da vlast treba da donese samostalno odluku o dr┼żavnom pitanju jer je za to dobila mandat.

Ustav Srbije koji KiM smatra delom Srbije suštinski definiše za Srbiju prihvatljivo rešenje i o tome nema dijaloga, odgovor je na to pitanje 25 odsto gra─Ĺana.

Da zapo─Źinjanje dijaloga ujedno podrazumeva i rešenje kosovskog problema 11 odsto je potvrdno dogovorilo, 68 odsto je dalo negativan odgovor, dok 21 odsto gradjana nije iznelo stav o tom pitanju.

Anketa je ra─Ĺena od 30. juna do 6. jula na uzorku od 1.200 ispitanika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE