Obrenovac, 12.12.2018

DS predstavio predlog Strategije nacionalne bezbednosti


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2017.
Kao najve─çe bezbednosne izazove sa kojima se zemlja suo─Źava DS navodi odsustvo sprovo─Ĺenja Briselskog sporazuma, promene u Makedoniji, migrantsku krizu i regrutovanje d┼żihadista u regionu

Foto:Logo


´╗┐

Predstavljaju─çi predlog strategije na konferenciji za novinare u Beograd, predsednik DS-a Dragan Šutanovac kazao je da je u pitanju krovni dokument o opštedruštvenoj i pojedina─Źnoj bezbednosti gradjana koji je poslednji put usvojen u Srbiji 2009. godine.

"Srbija je pre osam godina prvi put donela Strategiju nacionalne bezbednosti a od tada se mnogo toga promenilo. U svetu postoji praksa da se ovakvi dokumenti donose znatno ─Źeš─çe a pošto ┼żivimo u bezbednosno dinami─Źnom regionu, krajnje je vreme da se redefinišu izazovi i realna stanja", kazao je Šutanovac.

Navode─çi da ─çe DS objaviti predlog Strategije nacionalne bezbednosti na svojoj internet stranici, Šutanovac je pozvao zainteresovane da se uklju─Źe u javnu raspravu o tom dokumentu i doprinesu da se dopuni novim detaljima.

"Kada završimo javnu raspravu, pozva─çemo ostale opozicione stranke da nas podr┼że kako bi taj dokument uvrstili na dnevni red skupštine iako ne o─Źekujem da ─çe to SNS dozvoliti", rekao je Šutanovac.

On je kazao da je Vlada Srbije pre godinu dana po─Źela rad na izradi nove strategije ali da rezultata još nema.

"Po našim saznanjima, nešto se radi ali ne postoji zainteresovanost da se ozbiljne stvari rešavaju i usvajaju strateški dokumenti. Mi ne ┼żelimo da ─Źekamo ve─ç nudimo rešenja", kazao je Šutanovac dodaju─çi da predlo┼żeni dokument "ni na koji na─Źin ne predstavlja saradnju Demokratske stranke sa re┼żimom".

Navode─çi da je reforma sektora bezbednosti jedan od preduslova pristupanja Srbije Evropskoj uniji, zamenik predsednika Odbora DS-a za odbranu i bezbednost Petar Radoj─Źi─ç kazao je da predlog Strategije nacionalne bezbednosti treba da podstakne organe vlasti da ubrzaju procese koje su na tom planu pokrenuli.

"Izrada takvog strateškog dokumenta je stalan proces u kome je potrebna kontinuirana evaluacija jer se bezbednosni izazovi stalno menjaju. Zato je nedopustiv kampanjski pristup u izradi Strategije nacionalne bezbednosti", rekao je Radoj─Źi─ç.

Po njegovim re─Źima, predlog Strategije nacionalne bezbednosti ukazuje na povezanost bezbednosnih rizika i nemogu─çnost bilo koje pojedina─Źne dr┼żave, uklju─Źuju─çi i Srbiju, da se samostalno suo─Źi sa njima.

"Iako vojno neutralna zemlja, Srbija treba da ima koordinisan partnersko-savezni─Źki pristup rešavanju bezbednosnih izazova", kazao je Radoj─Źi─ç dodaju─çi da je predlogom strategije predvi─Ĺeno i uklju─Źivanje privatnog sektora bezbednosti u dr┼żavno-javni kao i izgradnja bezbednosne kulture društva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE