Obrenovac, 12.12.2018

Brnabićeva za švajcarski list: Mediji su potpuno slobodni


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2017.
Predsednica Vlade Ana Brnabić u intervjuu švajcarskom listu 'Temps' izjavila je da će Srbija biti spremna za EU do 2020. godine

Foto:Tanjug


´╗┐

Brnabi─çeva je odbacila kritike vezane za slobodu medija, poru─Źivši da su mediji u Srbiji potpuno slobodni.

Ona je u intervjuu podsetila da Srbija ima akcioni plan prema kojem reforme treba da se završe 2020, odnosno 2021.

"Teško radimo da ispunimo plan i prilagodimo se evropskoj legislativi. Reforme su zasnovane na tri stuba - ekonomiji, administraciji i vladavini prava. Ponekad je potrebno promeniti okvir refleksije", primetila je premijerka, ocenivši kao ohrabruju─çu izjavu predsednika Evropske komisije ┼Żana Kloda Junkera, koji Srbiju vidi kao jednu od najnaprednijih zemalja u pristupnom procesu i predvi─Ĺa da ─çe se vrata za nove ─Źlanice otvoriti 2025.

To je pozitivno za Srbiju, ali i za Balkan ukupno, smatra Brnabi─çeva, a na konstataciju da je sloboda medija veoma va┼żna tema za EU i da postoje kritike na stanje medija u Srbiji, kazala je da je re─Ź o temi o kojoj su našoj zemlji ─Źesto upu─çena pitanja.

"Govorila sam o tome ve─ç u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i odbacujem te kritike. Mediji su potpuno slobodni", naglasila je premijerka te dodala da mediji, naravno, imaju probleme, a to su finansije, ali, kako je primetila, to nije problem samo u Srbiji.

Problem, kako je objasnila, nastaje povla─Źenjem podrške dr┼żave i smanjenjem prodaje.

"Mediji moraju promeniti na─Źin rada i finansiranja, to jest na─çi odr┼żive modele. U Srbiji imamo više od 2.000 medija, što zna─Źi da postoji velika šarolikost i svi slobodno pišu šta ┼żele. Svakog dana ─Źitam odre─Ĺene kritike na moj rad, na ra─Źun vlade, predsednika, ─Źesto optu┼żbe koje su zasnovane na li─Źnoj osnovi", primetila je Brnabi─çeva i dodala da je uvek otvorena za dijalog sa medijima koji se ne ose─çaju slobodnima.

Ona je napomenula da su mediji veoma va┼żni za demokratizaciju zemlje.

Vladu Srbije, kako je rekla, ne bi definisala kao vladu desnice, ve─ç kao vladu koja je liberalnija i otvorenija nego što su bile prethodne, a to, dodala je, dokazuje regionalna saradnja.

"Albanski premijer posetio je Srbiju nakon 68 godina, a i imenovanje za premijera jedne osobe koja je tehnokrata, ┼żena, koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac, mnogo govori o ─Źinjenici da li je vlada desnice ili ne", primetila je.

Na pitanje zašto prava LGBT populacije nisu njeni prioriteti, Brnabi─çeva je objasnila da još ima puno toga što treba u─Źiniti da se gra─Ĺanima ponudi bolja perspektiva za ┼żivot i bezbednost, a što jeste prioritetni zadatak.

"Nezaposlenost je proteklih godina prepolovljena, ali i dalje je visoka sa 12 odsto. Plate su i dalje me─Ĺu najni┼żima u Evropi. Imamo još mnogo posla sa ciljem da Srbima obezbedimo bolju perspektivu i ┼żivot. Ako je privredi dobro, ako gra─Ĺani imaju posao, pristojnu platu i perspektivu za napredovanje, stanovništvo ─çe biti manje zainteresovano da mrzi druge. Na taj na─Źin ─çemo i─çi ka tolerantnijem i modernijem društvu", uverena je premijerka.

Kao prioritete vlade ozna─Źila je obrazovanje i digitalizaciju, te pojasnila:

"Radi se, na primer, o e-upravljanju, podršci startapovima, a imamo veoma dinami─Źan ekosistem, posebno u kreativnoj industriji, kao što su video-igrice. Digitalserbia i World Minds Belgrade ─çe nam u tome pomo─çi", tvrdi Brnabi─çeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE