Obrenovac, 22.10.2018

Tanjug: Srbija uskoro otvara dva ili tri nova poglavlja


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2017.
Srbija 11. decembra na Me─Ĺuvadinoj konferenciji u Briselu otvora nova poglavlja u pregovorima o ─Źlanstvu u EU, javlja dr┼żavna agencija Tanjug

Foto:GettyImages


´╗┐

Izvori Tanjuga u Briselu ka┼żu da se još ─Źeka saglasnost svih 28 zemlja ─Źlanica koje ─çe odlu─Źiti da li ─çe otvoriti dva ili tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Iako su sva tri poglavlja ( 6, 30 i 33) o kojima se trenutno razgovara unutar radnih tela EU ve─ç dobila zeleno svetlo od više od 20 zemalja ─Źlanica do ovoga trenutka nije poznato da li ─çe sva tri poglavlja dobiti potrebnu saglasnost od svih 28 dr┼żava Unije.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, zemlje ─Źlanice trenutno razmatraju izveštaj koji je Evropska komisija podnela, a koji se odnosi na ispunjavanje Akcionog plana Srbije za poglavlja 23 i 24.

Nezvani─Źno, izvori iz Evropskog saveta ka┼żu da postoje najmanje dve zemlje ─Źlanice koje nisu zadovoljne napretkom Srbije u ispunjavanju obaveza u oblasti vladavine prava u Srbiji.

“Od njihihove politi─Źke procene da li je Srbija uradila dovoljno u toj oblasti zavisi─çe i odluka da li ─çe se u decembru otvoriti dva ili tri nova poglavlja sa Srbijom”, ka┼że za Tanjug neimenovani izvor blizak radnim telima Evropskog saveta.

U slu─Źaju otvaranja dva poglavlja pretpostavka je da ─çe to biti poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

U tom slu─Źaju poglavlje 33 o finasijskim i bud┼żetskim odrednicma moglo bi da sa─Źeka slede─çu Me─Ĺuvladinu konferenciju.

Srbija je EU, pored ova tri poglavlja dostavila i pregovara─Źke pozicije za poglavlja 9 o finasijskim uslugama i 13 o ribarstvu.

Pored pismenog izvešataja Evropske komisije o napretku Srbije u oblastima koja pokrivaju poglavalja 23 i 24, Evropska slu┼żba za spoljne poslove verbalno je obavestila predsatvnike zemalja ─Źlanica o stanju u dijalogu Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

Napredak u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava) i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uslov je za dalji napredak Srbije u pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o ─Źlanstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od koji su dva privremeno zatovorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE