Obrenovac, 23.10.2018

Gde je Evropa u 2018, a gde smo mi na putu ka Evropi?


Izvor: O2,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2018.
Bugarska je preuzela od Estonije šestomesečno predsedavanje EU, a evropska perspektiva Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta te zemlje

Foto:GettyImages
Podsećamo, Bugarska je pre 10 godina postala članica Unije i sada im je prvi put da će predsedavati Uniji.

Izazovna 2017. godina, izbori u nekoliko najvažnijih država Starog kontinenta, Bregzit... Srbija je sa šest otvorenih poglavlja relativno zadovoljna, kaže ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, ističući da u 2018. očekuje otvaranje bar još tri poglavlja.

“Poglavlja 33, 9 i 13. Radimo ubrzano, a već je u završnoj fazi poglavlje 18 - statistika, 28 - zaštita potrošača i poglavlje 4 - slobodna trgovina”, ističe Joksimovićeva.

U februaru će biti predstavljena nova strategija proširenja Evropske unije, a srpski pregovarački tim očekuje da Srbija bude tretirana “u skladu sa rezultatima”.

“Tu će se dati smernice daljeg razvoja evrointegarcija Srbije i Crne Gore i značajno će biti pratiti i dinamiku, kao i usaglasiti naše zakonodastvo sa zakonodavstvom Evropske unije i druge akte koji su nam nužni ka tom putu ka EU, kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

“Ja sam to rekla partnerima - ne možete sada na Srbiji da ispravljate prethodne greške koje ste počinili jer će proces izgubiti kredibilitet”, dodaje Joksimovićeva.

A tokom tog procesa za Brisel je važna i implementacija sporazuma Beograda i Prištine. Trebalo bi da finalni sporazum bude potpisan na kraju pregovaračkog procesa, ali....

“Čula sam najave unošenja nekih novih rokova, neke nove dinamike oko procesa dijaloga, nisam sigurna da je to pametno i ne bi valjalo da se ruši okvir dijaoga”, kaže Joksimovićeva.

Ipak, evroskepticizam je prošle godine bio u porastu. To nije ništa čudno, kažu poznavaoci prilika

“Verovatno zbog sveobuhvatnih reformi što ostavlja određene krugove nezadovoljnim u okviru tog procesa”, navodi Đukanović.

Ono što je činjenica i što će morati da se promeni - implementacija svih donetih zakona na terenu i dalje je naš najveći problem.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE