Obrenovac, 14.12.2018

Danas: Tadić blizu odluke da se za beogradske prikloni DS


Izvor: Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2018.
Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića blizu je odluke da na predstojeće beogradske izbore izađe na listi sa DS i Novom strankom, piše “Danas”

Foto:Tanjug
Kako navode, ta informacija već duže vreme kruži među pripadnicima opozicije, ali za nju još nema zvanične potvrde iz SDS.

Funkcioner SDS-a Marko Đurišić na pitanje da li je ta vest tačna za “Danas” kaže da još nema odluke.

Osim toga, na pitanje kada će odluka biti doneta i od čega ona zavisi, on odgovara da odluka zavisi od članova stranačkog Predsedništva.

Kako navodi, još ne zna kada će se Predsedništvo o tome izjašnjavati i odlučivati.

Beogradski list ipak navodi da se nezvanično može čuti da je većina članova Predsedništva SDS za to da se na izbore ide u koaliciji sa demokratama, dok se Tadić i dalje koleba.

Prema rečima sagovornika lista “Danas”, postoji mogućnost da će se Tadić izjasniti do 15. januara, ali, kako dodaju, ne treba isključiti mogućnost da se to ne dogodi.

Ni u DS nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju mogući dogovor, već kažu za “Danas” da se i dalje vode razgovori.

“Prošle nedelje iz DS su stizale poruke da je dogovor sa SDS blizu. U međuvremenu demokrate su se dogovorile sa Novom strankom Zorana Živkovića. Živković i Tadić već duže vreme nisu u dobrim odnosima. Tadić je nakon napuštanja DS u januaru 2014. govorio da u stranci u kojoj ima mesta za politiku Zorana Živković, Srbijanke Turajlić i Vesne Pešić nema mesta za njega. S druge strane Živković je govorio da je Tadić marioneta Aleksandra Vučića”, piše “Danas”.

Kako navode, ukoliko bi se SDS odlučila na koaliciju sa DS, to bi bio prvi zajednički nastup ove dve stranke na važnim izborima, kakvi su beogradski, od 2014. kada je Tadić napustio stranku koju je vodio od 2004. do 2012.

“Demokrate su Tadiću dugo zamerale što je izašao iz partije pred parlamentarne izbore 2014. na kojima je DS osvojila nešto malo više od šest odsto”, piše “Danas”.

Lista sa Tadićem na čelu osvojila tada je 5,7 odsto glasova. Na naredne republičke izbore Tadić izlazi u koaliciji sa LDP i LSV i ta lista osvaja 5,2 odsto

“S obzirom na to da SDS nema veliki glasački potencijal, samostalni prelazak cenzusa je trenutno nezamisliv te će se Tadić sasvim sigurno odlučiti za zajednički izlazak na izbore. Kako sada stvari stoje, bliži je odluci da se prikloni koloni oko DS, zbog socijaldemokratske orijentacije, a ne koaliciji koju oko sebe okuplja Dragan Đilas, budući kandidat za gradonačelnika Beograda”, piše “Danas”.

DS i Nova su se dogovorile da predsednik DS Dragan Šutanovac bude kandidat za gradonačelnika Beograda, a da Vesna Rakić Vodinelić, predsednica Političkog saveta Nove, bude nosilac liste.

Beogradski izbori

Bivši gradonačelnik Beograda i bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ranije je najavio da će ući u trku za gradonačlenika Beograda, a do sada su saopštili da će podržati njegovu kandidaturu Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Pokret za preokret Janka Veselinovića.

Iz Narodne stranke Vuka Jeremića saopšteno je da je odlučila da stupi u "strateško partnerstvo sa PSG i sa Draganom Đilasom" za beogradske izbore.

Osim toga, iz redova opozicije svoju kandidaturu za gradonačelnika Beograda najavio je i predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić

Pripadnici vladajuće koalicije i dalje nisu saoptili ko će biti njihov kandidat, ali se u medijima ranije pominjala mogućnost da ispred Srpske napredne stranke bude “tim za Beograd”. Među imenima koja su se pominjala u tom timu su Goran Vesić i Nebojša Krstić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je i da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i da se verovatno neće kandidovati na narednim izborima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavljivao odlazak Siniše Malog sa funkcije "do početka jeseni", ali potom i njegov ostanak na funkciji do kraja punog mandata.

Vučić je ostavku malog najavljivao nakon što je gradonačelnikova bivša supruga Marija Mali objavila svedočenje o tome da joj je bivši suprug oduzeo starateljstvo nad decom koristeći svoju političku moć, da ju je fizički maltretirao, kao i da se bavi sumnjivim i koruptivnim poslovima. Bila je ovo jedna u nizu afera vezana za Sinišu Malog ("24 stana u Bugarskoj", Savamala i druge), koja je okončana zajedničkim saopštenjem bivših supružnika da su se dogovorili o starateljstvu.

Beogradski izbori trebalo bi najkasnije da budu održani najkasnije u martu, a predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da uz njih neće biti održani parlamentarni, kako se ranije spekulisalo, iako se u poslednje vreme od lidera SPS Ivice Dačića moglo čuti da bi parlamentarnih izbora ipak moglo da bude.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE