Obrenovac, 23.10.2018

Dačić: I beogradski i parlamenatrni izbori


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.01.2018.
Ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić ponovio je stav da bi zajedno sa beogradskim trebalo organizovati i parlamentarne izbore

Foto:Tanjug
On je ocenio da gradski izbori neće biti samo to, već da će opozicija pokušati da stvori uslove da dođe do politicke nestabilnosti u Srbiji.

"Moje mišljenje je da treba imati parlamentarne izbore. Ako je već u pitanju i izborna atmosfera, ako je već i sve drugo u pitanju, ako je reč i o pitanjima vlasti na nivou Srbije, koja će se kroz Beograd prelamati i ako to već opozicija traži, zašto im onda ne bi izašli u susret", rekao je Dačić u intervjuu za portal Telegraf.rs

On je rekao da ne zna da li će SNS o parlamentarnim izborima promeniti stav, ali smatra da će zavisno od rezultata beogradskih izbora cilj opozicije biti da "stvori predstavu" i da počnu da urušavaju vlast, ako im rezultati budu odgovarali.

Dačić je rekao da su beogradski izbori veoma važni, ali da će motivacija birača koji podržavaju koalicije oko SNS i SPS biti verovatno manja nego kada su parlamentarni izbori u pitanju i kada učestvuju i Vučić i Dačić.

"S druge strane, kod ovih drugih koji se organizuju protiv nas, vidite da oni počinju da igraju sa njihovim liderima, koji će se pojavljivati na listama. Ako neko hoće da se takmiči, onda je pošteno barem da to budu prvi timovi", ocenio je Dačić.

Upitan da li su beogradski izbori "biti ili ne biti", Dačić smatra da u ovoj situaciji, opozicija teško može da racuna da zaista bije takvu vrstu bitke, ali da će u zavisnosti od rezultata bloka oko SNS i SPS pokušati da stvori uslove da dođe do politicke nestabilnosti u Srbiji.

Dačić je rekao i da je orijentacija SPS da ide samostalno na beogradske izbore, odnosno u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, ali da je SPS spreman da ima zajedničku listu sa SNS ukoliko za to postoje razlozi.

"Ali, mi nismo iste stranke. Normalno je da idemo odvojeno, osim u slučaju, kada postoje zajednički interesi", rekao je Dačić.

Upitan da li sada postoji zajednicki interes, Dačić je rekao da je to stvar političkog dogovora i da će sledeće nedelje imati razgovore na tu temu.

"Ukoliko idemo samostalno, naš kandidat za gradonacelnika je Aleksandar Antić", podsetio je Dacičh.

On je kao špekulacije odbacio navode u medijima o saradnji sa radikalima na gradskom nivou, navodeći da socijalisti nikada o tome nisu razgovarali i da je opozicija saradnju sa radikalima na lokalu u Mionici pokušala da predstavi kao "koaliciju prošlosti".

"A šta je koalicija Đilas-Vuk Jermić, šta su oni - budućnost? Ili Saša Jankovic? Ja otkad znam za sebe, znam za njih. Ovamo Šutanovac i Živkovic. O čemu mi pričamo?", upitao je Dačić.

Izrazio je uverenje da će sa SNS, bilo da idu zajedno ili odvojeno, imati zbir veći od 50 odsto i da ce to biti još jedna pobeda koja će doprineti stabilnosti.

"Nema zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije jer bi svaki drugi korak bio rat"

Dolazimo u fazu kada nema daljeg zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije jer bi svaki drugi korak bio rat, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da se polako se vraćamo u vreme makartizma.

"U ovoj sada fazi, polako se vraćamo u vreme Makartija, kada se samo gleda taj ideološki momenat. Tada se tragalo za komunistima, pa su razni režiseri, glumci proglašavani za komuniste. Sada više nema te ideologije, ali je i dalje Rusija ostala kao protivnik", rekao je Dačić.

On je rekao da je stav američke administracije da je "americki uticaj dobar, a ruski loš", te da je to čuo i tokom nedavne posete SAD-u kada je razgovorao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, H.R. Mekmasterom.

Dačić kaže da Srbija treba da gleda svoje interese, a da srpski interesi nisu da se svrsrtava na bilo koju stranu.

"Mi treba da nastavimo put ka EU, ali i da štitimo svoje nacionalne i državne interese. Mi ne možemo da ih zaštitimo u ovom trenutku, samo saradnjom sa zapadnim partnerima", pojasnio je Dačić.

Srbija, kako kaže, mora da vidi "sa kojim zemljama deli strateške interese", te da se ne može reći da su nam prijatelji neke zapadne zemlje zbog ponašanja prema srpskim interesima.

"Oni nikada nece stati iza naših stavova, naprotiv, na svim međunarodnim konferencijama staju na stranu Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan kako će se napredovati ka EU ako Srbiji zapadne zemlje nisu prijatelji, on je rekao da se "mora raditi na tome da postanu prijatelji".

"Treba da radimo da nam postanu prijatelji. Kada će to biti, to je težak proces i na njemu mora da se radi, ali na najvišem nivou, ne na nivou Hojt Jia. On ne može da donese te odluke, a verovatno i neće", rekao je on.

Govoreći o članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama kao što su Interpol i Unesko, Dačić je rekao da je u ovom trenutku nemoguće da oni postanu član Uneskoa.

"Ne znam za Interpol, to je malo drugaciji koncept, ali kada je rec o Unesku, mislim da je nemoguće da oni postanu članica u ovom trenutku. Zavisi kako će se dalje odvijati stvari", zaključio je Dačić.

"Srbiju u 2018. čekaju teški razgovori o Kosovu"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da 2018. neće biti prelomna godina u kojoj će se rešiti problem Kosova, ali je naglasio da predstoje teški razgovori o trajnom rešenju.

"Ko je ikada pomenuo 2018. godinu kao prelomnu? To su bajke. Mislim da im ni njihovi građani više ne veruju. Poručujem im: dozovite se pameti, shvatite da nema rešenja bez dogovora sa Beogradom, na koji niko ne može da napravi pritisak da se saglasi sa rešenjem koje nije u skladu sa srpskim interesima", izjavio je Dačić.

On je kazao da niko još ne zna šta tačno podrazumeva pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglasio da o tome nije ni počelo da se razgovara.

Dačić je naglasio da mora da se nađe kompromis u interesu Srba i Albanaca i dodao da Srbija nije spremna da prihvati sve što je neko jednostrano doneo.

Upitan šta bi podrazumevao kompromis, Dačić je ponovio da je predlagao razgraničenje na ono što je srpsko i albansko, normalizaciju odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica, Zajednicu srpskih opština na jugu i finansijsku nadoknadu za uzurpiranu imovinu.

"U februaru će biti 10 godina od tog jednostranog akta. Pa šta je sa tom kosovskom nezavisnošću? Jesu li uspeli da nešto zaokruže? Nisu i nikada neće uspeti u tome. Između ostalog, i zahvaljujući našim prijateljima", ocenio je Dačić.

Dačić je kazao i da velike sile ne smatra prijateljima, već partnerima, ali da veruje da je sa njima moguće naći zajednički interes.

Govoreći o tome da li će ove godine biti poznato da li će Srbija biti članica EU 2025, on je odgovorio da se trenutno radi strategija o tome, ali da Srbija zalužuje da bude deo EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE