Obrenovac, 15.02.2019

Mogerinijeva: Verujem da će Srbija do 2025. biti član EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2018.
Da li će Srbija biti članica Evropske unije do 2025. godine zavisiće od toka reformi, rekla je za RTS šefica evropske diplomatije Federika Mogerini

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Ipak, kako navodi, nada se i veruje da će Srbija ući u EU do tog roka.

"Da, naravno, nadam se i verujem da je to moguće. Zavisiće od toka reformi, od toga koliko Srbija i EU postignu u tom periodu, kao i od toga koliko će Srbija biti odlučna da učini potrebne korake. Važno je reći i da ovo nije perspektiva samo za Srbiju već i za sve druge u regionu, one koji vode pregovore danas i one koji će pregovarati sutra", rekla je Mogerinijeva.

Upitana kada očekuje da će Beograd i Priština postići sporazum o normalizaciji, ona je istakla da poslednjih meseci vidi "odlučnost Beograda i Prištine da razgovaraju o sveobuhvatnoj normalizaciji koja će se, nadamo se, reflektovati u pravno obavezujućem sporazumu".

"Verujem da je moguće postići sporazum pre isteka mandata, a to znači do kraja 2019. godine. To je rok o kojem sam razgovarala sa dvojicom predsednika, koji su pokazali hrabrost da preduzmu teške korake. Ujedno i rok u kojem mogu da garantujem da će ovaj posao biti učinjen pod mojim vodstvom", istakla je Federika Mogerini.

Ona nije želela da govori o tome šta će biti sadržaj tog sporazuma o normalizaciji.

"Ne bih o tome. Dobra pravila nalažu da se o sadržaju pregovora ne govori dok oni traju. Drugi razlog je što sadržaj i dnevni red određuju dve strane, ne EU. Ne bih želela u ovom trenutku da spekulišem o tome šta će biti sadržaj. To će doći kad bude vreme, uz puno vlasništvo i partnerstvo dve strane. Uloga Brisela nije da nešto diktira, već da podrži i pomogne", rekla je šefica evropske diplomatije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE