Obrenovac, 15.02.2019

EU nam donira 16 miliona evra za migrantsku krizu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
EU donirala Srbiji, kroz projekat za upravljanje migrantskom krizom, 16 miliona evra, potpisano je u Beogradu

Foto:Tanjug,Zoran Žestić
Tim projektom finansiraće se pokrivanje operativnih troškova prihvatnih centara za smeštaj migranata, kao i pokrivanje troškova smeštaja maloletnih migranata bez pratnje u institucijama socijalne zaštite.

Projekat „Nastavak podrške za povećanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Srbiji - MADAD 2" potpisali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktorka Direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Sredstva će biti namenjena i za angažovanje i terenskih i socijalnih radnika koji će pružati podršku sistemu socijalne zaštite sa ciljem zbrinjavanja maloletnih migranata bez pratnje, a obezbediće se i podrška sistemu obrazovanja u Srbiji za uključivanje dece migranata u školski sistem.

Podrška će biti pružena i zdravstvenom sistemu, na osnovu koje će biti pokrivena i refundacija troškova zdravstvenih institucija na lokalu za usluge koje su pružene migrantim i angažovaće se lica za rad sa migrantima na terenu, kao i ljudstvo koje će aktivno raditi na sprovođenju i kontroli Projekta, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Đorđević je rekao da će ministarstvo na čijem je on čelu, a koje je i koordinator ovog projekta, u saradnji sa nadležnim institucijama Vlade Srbije, postupati odgovorno i u skladu sa svim važećim međunarodnim standardima i evropskim vrednostima humanosti i solidarnosti.

Ceremoniji potpisivanja u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, delegacija Evropske komisije koja trenutno boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, predvođena komesarom EU zaduženim za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE