Obrenovac, 13.12.2018

Dačić povlači 'ručnu', nešto se sprema...


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2017.
Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmene u kontaktima stranih ambasadora sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, pišu 'Večernje novosti'

Foto:Tanjug
Naime, kako tvrdi taj list, razmišlja se da se uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da se "prolaz" na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora, koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, navode "Novosti".

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država - Italiji, Belgiji, Holandiji, Austriji, Finskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj.

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na dužnost i predali akreditive.

Od zemalja u regionu, "hladan" tretman prema našim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora, gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Opcija povlačenja "ručne" u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list.

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE