Obrenovac, 13.12.2018

Sud u Hagu danas o ┼áe┼íelju, tu┼żioci tra┼że 28 godina


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017.
Me─Ĺunarodni sud u Hagu raspravlja─çe danas o ┼żalbi tu┼żilaca na prvostepenu osloba─Ĺaju─çu presudu lideru SRS Vojislavu ┼áe┼íelju

Foto:Tanjug


´╗┐

Ve─çinom glasova, Haški tribunal je, 31. marta prošle godine, oslobodio Šešelja krivice za zlo─Źine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.Tu┼żilaštvo je ┼żalbom zatra┼żilo da osloba─Ĺaju─ça presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim ta─Źkama optu┼żnice i osu─Ĺen na 28 godina zatvora.

Alternativno, tu┼żioci su ┼żalbom zatra┼żili da Šešelju bude ponovo su─Ĺeno.

U odgovoru, Šešelj, koji se branio sam, zatra┼żio je da ┼żalba tu┼żilaca bude odba─Źena, a osloba─Ĺaju─ça presuda potvr─Ĺena.

Šešelj je ranije apelaciono ve─çe suda izvestio da "nema nameru da u─Źestvuje, ni na koji na─Źin, u procesu pred Haškim tribunalom" i da se "u Hag ne─çe vra─çati dobrovoljno" sa privremene slobode na koju se u jesen 2014. pušten zbog bolesti.

Lider radikala je, u odgovoru na ┼żalbu, naglasio da "ne namerava da dolazi u Hag ni na izricanje pravosna┼żne presude", najavljeno za prvi deo 2018.

Za raspravu o ┼żalbi Tu┼żilaštva, sud u Hagu je Šešelju, stoga, postavio zastupnicu po slu┼żbenoj du┼żnosti, ameri─Źku pravnicu Kolin Roan, koja, me─Ĺutim, ne─çe imati pravo da se izjašnjava o suštini procesa, ve─ç samo da štiti proceduralna prava optu┼żenog.

Nepravosna┼żnom presudom, Šešelj je oslobo─Ĺen optu┼żbi za progon nesrba na politi─Źkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje, kao zlo─Źine protiv ─Źove─Źnosti.

Tribunal je tom presudom utvrdio i da Šešelj nije kriv za ubistva, mu─Źenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nu┼żdom, uništavanje verskih objekata i plja─Źkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i obi─Źaja rata.

Prvostepenom presudom je utvr─Ĺeno da su po─Źinjeni neki od zlo─Źina iz optu┼żnice i da su dobrovoljci SRS bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom nare─Ĺenju i odobrenju.

┼Żalbu tu┼żilaca na osloba─Ĺaju─çu presudu Šešelju razmatra─çe apelaciono ve─çe kojim predsedava ameri─Źki sudija Teodor Meron, koji je i predsednik Sudskog mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala.

U ve─çu su još sudije Ben Emerson iz Velike Britanije, Li Mutoga iz Kenije, Florans Arej iz Kameruna i Ivo Rosa iz Portugala

Haški sud je, ranije, Šešelju ostavio mogu─çnost da u raspravi u─Źestvuje iz Beograda, posredstvom video veze, ukoliko ne bude ┼żeleo da putuje u Hag.

Ukoliko ne bude prisustvovao raspravi, sud ─çe Šešelju dati mogu─çnost da na tu┼żio─Źevu ┼żalbu odgovori u roku od 10 dana pošto primi zapisnik sa zasedanja na srpskom jeziku.

Haški tribunal je Šešelja u novembru 2014, pre izricanja prvostepene presude, pustio na privremenu slobodu zbog toga što je oboleo od tumora na jetri. Šešelj nije prisustvovao izricanju prvostepene presude.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je bio od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bila objavljena optu┼żnica, do sredine novembra 2014.

Posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka gla─Ĺu, su─Ĺenje je po─Źelo novembra 2007, a dokazni postupak je završnim re─Źima bio okon─Źan u martu 2012.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE