Obrenovac, 13.12.2018

Vučić: Izabrali smo najteži put – put slobode


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2017.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ostaje na putu slobode, nezavisnosti, opredeljenja za EU, ali i saradnje sa Rusijom

Foto:TANJUG/SLUŽBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
"Izabrao sam najteži put za Srbiju, put slobode, nezavisnosti, opredeljenosti za EU, ali i saradnje sa Rusijom. Naša pozicija nija laka, ali pruža jedinu mogućnost za opstanak", rekao je predsednik Vučić u predavanju koje je održao polaznicima prestižnog Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa.

"Našu ruku nećemo da povlačimo od ruske pružene ruke. Ponosimo se prinateljstvom sa Rusijom. Nama Rusija nije prijatelj zbog Tolstoja i Dostojevskog, već zbog budućnosti", rekao je Vučić i dodao da ćemo tu politiku da sledimo i dalje.

Predavanje na temu “Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta - važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu", održao je, kako je istakao, "iz glave i iz srca", umesto pripremljenog, a nakon što mu je uručen počasni doktorat te ugledne institucije.

Počasni doktorat moskovskog Instituta, čiji studenti su bile brojne svetske ličnosti, sada zvaničnici, pored srpskog predsednika dobili su i mnogi državnici, kao što su Šimon Peres, Žak Širak, Nikola Sarkozi...

Govoreći u sali ispunjenoj studentima do poslednjeg mesta,Vučić je rekao da je Srbija na raskrsnici odakle se, kako je istakao, "ne može pobeći, već mora čuvati svoj narod".

Srpski narod jedan je od najstradalnijih na našim prostorima, ukazao je i podsetio da je u Drugom svetskom ratu na savezničkoj strani srpski bio peti po broju žrtava, te da bi nas danas bilo koliko Holanđana, na primer, da nije bilo ratova.

"Ali, Srbi cene svoju slobodu i nezavisnost. Srbija samostalno donosi odluke, iako mnogi smatraju da imaju pravo da joj govore kako da postupa", primetio je Vučić.

"Kada sam prvi put rekao da nećemo uvesti sankcije Rusiji, govorili su mi su mi - 'vi to morate da promenite, ne možete da napredujete . .'. Ali, kada sam po 20. put ponovio stav Srbije, prestali su da me više pitaju o tome", rekao je on.

"Naš interes, međutim, nije u novcu, iako smo povećali robnu razmenu sa Rusijom. Nije samo to...Ne možete u međunarodnoj sferi da se ponašate tako da kad vam prijatelji prvi put imaju problem - da se pridružite masi...", rekao je i podsetio da je Srbija pokazala iskreno prijateljstvo i kad Rusiji nije bilo lako i kad nije bilo trke ko će joj biti bliži. Tako ćemo, kaže, i u budućnosti postupati.

Predsednik Srbije je naveo da je zemlja, po svim parametrima, izašla iz ekonomske krize, iako, ističe, ljudi i dalje žive teško.

Stoga, kako je istakao, ne vidi probleme ako je reč o ekonomiji:

"Ali ih vidim u političkoj situaciji na Balkanu. Nadam se miru i stabilnosti za mnogo godina unapred, ali nemam šta da zamerim Robertu Ficu kada, kao juče, kaže da je Balkan bure baruta", rekao je Vučić.

Preneo je svojim slušaocima, studentima, da i danas govori ono što je govorio ranije, za razliku od onih koji su čuvali svoje fotelje.

U prilog tome, naveo je da je jednom američkom zvaničniku nedavno rekao da će Srbija učiniti sve da se reši slučaj braće Bitići i kazne počinioci, ali da ga je istovremeno pitao - kako da Srbima objasni 2000 ubijenih Srba tokom vazdušnih napada 99. godine, ili možda misli, taj američki zvaničnik, da je to bilo "bogougodno delo".

Mi, rekao je predsednik Vučić, sa svima, i sa Hrvatima i Bošnjacima, želimo mir i da više govorimo o budućnosti, ali, kaže, kad god to činimo oni se vraćaju u prošlost, jer postoji model po kome su Srbi za sve krivi.

Predsednik Srbije je objasnio i da naša zemlja ne želi da bude deo NATO, o čemu je u skupštini doneta deklaracija, jer nam je, istakao je, "suviše teška istorija" sa NATO da bismo o tome uopšte razmišljali.

"I, kao što to kažem vama, tako kažem svuda. Naš jedini cilj je da čuvamo svoju nezavisnost i slobodu", rekao je Vučić i dodao da je zahvalan Rusiji što su nam pomogli da ojačamo vojne snage ne tražeći da uđemo u neki drugi vojni savez.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE