Obrenovac, 13.11.2018

Bugarska donirala Srbiji ─Źetiri miliona dinara


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovi─ç i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov potpisali su sporazum

Foto:Tanjug / Sava Radovanovi─ç


´╗┐

Tim sporazumom se Srbiji donira ─Źetiri miliona dinara bespovratne pomo─çi koji ─çe biti namenjeni edukaciji lokalnih samouprava za bolje koriš─çenje evropskih fondova.

"Današnji sporazum demonstrira ┼żelju Bugarske da pomogne naš evropski put, potpisali smo nešto više od ─Źetiri miliona dinara bespovratne pomo─çi kao deo razvojne saradnje. Nastoja─çemo da kroz promociju i obuke vezane za poglavlje 22 koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih fondova, pribli┼żimo potrebe lokalnih samouprava za bolje koriš─çenje evropskih fondova", rekla je Joksimovi─ç.

Ona je navela da ─çe ministarstvo na ─Źijem ─Źelu se nalazi intezivno raditi na pripremi Srbije da na svim nivoima, nacionalnom, subnacionalnom, regionalnom, lokalnom bude spremna za ve─çe koriš─çenje predpristupnih fondova EU koji su sada na nivou od 200 miliona evra bespovratnih sredstava godišnje.

"Ovo su va┼żni projekti jer su vidljivi ljudima na lokalu. Taj novac se mo┼że koristiti za lokalnu infrastrukturu, start-up kompanije, mala i srednja preduze─ça, komunalnu infrastrukturu, zaštitu ┼żivotne stedine...To je ono što gra─Ĺani zaista vide i ose─çaju kao mogu─çnost razvoja njihove zajednice i što, naravno, na kraju doprinosi razvoju cele Srbije", rekla je Joksimovi─ç.

Sredstva koja su danas stavljena na raspolaganje Srbiji, objašnjava ministarka, bi─çe koriš─çena u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama kako bi se identifikovale potrebe za ja─Źanje kapaciteta lokalnih samouprava i kako bi se u skladu sa tim definisali srednjero─Źni i dugoro─Źni strateški ciljevi.

"Kada jedna zemlja postane ─Źlanica EU njoj su na raspolaganju mnogi kohezioni i strukturni fondovi. Bugarska od 2014. do 2020. godine na raspolaganju ima 7,6 milijardi evra bespovratnih sredstava kao ─Źlanica EU. Kako bi bili pripremljeni za trenutak ─Źlanstva i da povu─Źemo sredstva iz fondova mi sada moramo da zapo─Źnemo ovaj posao", navela je Joksimovi─ç.

Ona je istakla da je zna─Źajno što se sporazum potpisuje sada kada Bugarska predsedava Evropskom unijom, jer ─çe tako akcenat biti stavljen na politiku proširenja EU, kao i na zapadni Balkan.

"O─Źekujemo niz va┼żnih koraka na srpskom putu u pristupnom procesu tokom bugarskog predsedavanja, jer je Bugarska naš va┼żan sused, bilateralni partner i zemlja koja podr┼żava politiku proširenja", rekla je Joksimovi─ç.

Dodaje, da je u februaru najavljeno predstavljanje strategije o proširenju evropske komisije, te da o─Źekuje da Srbija i Crna Gora i dalje budu prepoznate kao predvodnici procesa EU integracija.

"O─Źekujemo da ─çe 2025. ostati u toj strategiji kao datum, neka jasnija vremenska perspektiva za ─Źlanstvo, jer to dosta zna─Źi. Imali smo puno obe─çanih datuma koji su davno prošli, pa su ljudi malo umorni i evroskepti─Źni zato je jako va┼żno dr┼żati se jednog datuma i okvirne godine- 2025 kao godine kada zaista mo┼żemo da postanemo ─Źlanica", naglasila je Joksimovi─ç.

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov rekao je da Bugarska ve─ç nekoliko godina pru┼ża podršku Srbiji kroz programe za razvoj i da je tokom 2017. godine za tu svrhu opredeljeno 600.000 evra.

"To je više od pola novca koje Bugarska ula┼że u projekte u ─Źitavom svetu. Za 2018. godinu bi─çe izdvojeno 720.000 evra uklju─Źuju─çi i ovaj projekat, a ova donacija je novi korak u podršci Bugarske na putu evropskog puta Srbije, ona je izraz poverenja i solidarnosti", rekao je Vlajkov.

On je izrazio uverenje da ─çe ovaj projekat doprineti pove─çavanju adminstrativnih kapaciteta kako bi Srbija dobila sredstva iz fondova koji ─çe doneti bolji ┼żivot njenim stanovnicima.

"Mi kao susedna zemlja koja je prošla put koji vi prolazite, vrlo dobro razumemo sa ─Źime se suo─Źavate. Zahvaljuju─çi sredstvima iz fondova koje je dobijala i pre pridru┼żivanja EU i posle toga, Bugarska se modernizuje i najviše je smanjila razliku u ┼żivotnom standardu u odnosu na druge ─Źlanice EU", naveo je Vlajkov.

On je istakao da Srbija pokazuje posve─çenost evropskom putu, te da je zato pomo─ç koju Bugarska pru┼ża data od srca i sa puno poverenja.

"Ovo nije mnogo novca, ali je ovaj korak od velike va┼żnosti jer dajemo od srca i pokazujemo svoju podršku vašoj dr┼żavi na pregovornom putu", rekao je Vlajkov.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE