Obrenovac, 15.02.2019

Anketa: Za Srbiju u EU 52 odsto graana


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2018.
Ukoliko bi sutra bio odr鱉an referendum sa pitanjem 'Da li podr鱉avate ulanjenje Srbije u EU?', 52 odsto graana Srbije glasalo bi za, a 24 odsto protiv

Foto:Tanjug


To je rezultat istra鱉ivanja javnog mnjenja "Evropska orijentacija graana Srbije" koje je krajem decembra sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.

Anketa je pokazala i da po 12 odsto graana Srbije ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo na to pitanje.

Anketa, u kojoj je uestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, raena je prema standardu Evrobarometra, saopštilo je Ministarstvo.

Podrška graana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika, njih 65 odsto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak naše zemlje u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti graana i stvaranja bolje i ureenije Srbije.

Kad je re o bespovratnoj razvojnoj pomoi Srbiji od 2000. godine do danas, 24 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najvei donator našoj zemlji u poslednjih 16 godina, na drugom mestu se po percepciji graana nalazi Rusija, na treem Kina, i na etvrtom Japan.

U odnosu na rezultate istra鱉ivanja od pre godinu dana, iz decembra 2016, broj onih koji kao najveeg davaoca pomoi Srbiji vide EU porastao je za tri odsto, dok je broj onih koji su mislili da je re o Rusiji smanjen za jedan odsto.

Zvanini podaci govore da, u periodu od 2000. do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene dr鱉ave lanice sa 4,31 milijardi evra realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najvee donatore, ime su znaajno doprineli razvoju Srbije, istie se u saopštenju.

Pojedinano gledano Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi evra, Nemaka 357,51 miliona evra, Švedska 232,41 miliona evra i Italija 191,49 miliona evra.

Kako se ukazuje, sve pozitivne asocijacije na Evropsku uniju imaju trend rasta.

Na primer, graani pojam EU povezuju sa boljim 鱉ivotom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima, i to njih 18 odsto, dok je u prethodnom istra鱉ivanju to inilo 10 odsto ispitanika.

Najvei procenat graana, njih 56 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to tra鱉i EU, odnosno više od polovine ispitanika podr鱉ava opredeljenost Vlade Republike Srbije za nastavak dijaloga izmeu Beograda i Prištine i spremnost da se na taj nain doe do odr鱉ivih rešenja.

Reformu zdravstvenog sistema (15 odsto), borbu protiv korupcije (15 odsto), reforme pravosua (14 odsto) i obrazovnog sistema (10 odsto) graani prepoznaju kao najznaajnije i koje najviše utiu na njihov svakodnevni 鱉ivot. Sledee po va鱉nosti su im reforme u oblasti zaštite potrošaa i poljoprivrede (9 odsto), zatim zaštita 鱉ivotne sredine (5 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (5 odsto).

Za najvei broj graana, njih 19 odsto, lanstvo u EU predstavlja više mogunosti za zapošljavanje, put ka boljoj budunosti mladih ljudi (15 odsto), mogunost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogunost da se uredi stanje u našoj dr鱉avi (13 odsto), istie Ministarstvo za evropske integracije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE