Obrenovac, 23.10.2018

ILI JESI ILI NISI STRANKA : Odustali od lokalnih izbora u foto finišu, a svoju odluku objašnjavaju ovako


Izvor: Blic | Obrenovac, 11.12.2017
Retko koja stranka je od 2000. godine do danas bojkotovala neke, pa i lokalne izbore, kao što će to učiniti Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka 24. decembra u pet opština u Srbiji.
Ove dve novoformirane političke organizacije neće imati svoje predstavnike na izborima u Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu, i to iz istih razloga: najpre što su oni, kako kažu, nelegitimni, ali i zbog zastrašivanja i pretnji koje trpe građani u ovim sredinama.

I PSG i Narodna stranka su na ovaj način, praktično, biračima onemogućili da ih podrže, ali i da provere kako se kotiraju u mestima van prestonice i, na kraju krajeva, izađu na izbore i bore se, makar ih to koštalo neuspeha.

Ponašanje čudno, motivi diskutabilni

Ako je suditi po reakcijama javnosti, ali i drugih opozicionih stranaka, ovakvo ponašanje je u najmanju ruku čudno, a motivi diskutabilni.

Nikola Jovanović
Foto: Promo / RAS SrbijaNikola Jovanović

Za Narodnu stranku dovoljan razlog za bojkot lokalnih izbora su, kako kažu, "nezakonitost i nelegitimnost".

- Izbori su nelegitimni jer je u Pećincima, Mionici i Negotinu postojala stabilna većina koja je raspuštena isključivo iz hira, samovolje i političkog marketinga SNS. Oni su i nezakoniti, jer nije ispoštovan rok od mesec dana za formiranje nove većine, od kada su predsednici opština primorani da podnesu ostavke bez razloga - kaže za "Blic" Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.

Legitimizovanje terora

Jovanović takođe objašnjava da "pristajanje na nelegitimne, nezakonite izbore i batinaše nije rad u korist građana tih opština".

- To je legitimizovanje nezakonitosti terora nad njima - navodi on.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

U PSG objašnjavaju da nisu bili u mogućnosti da garantuju bezbednost svojim članovima u opštinama u kojima su "bez ikakvog zakonskog razloga raspisani izbori, samo da bi SNS rezultatom napravio utisak pred beogradske izbore”.

Samo "sigurica"

- Sigurni smo da ne treba učestvovati u nedemokratskim izborima osim, eventualno, ako i uz sve zloupotrebe vlasti nemamo šanse da ostvarimo pobedu ili jako dobar rezultat, i nakon toga sve promenimo. Ne bavimo se politikom da bismo prešli cenzus i imali nekoliko odbornika bez uticaja na odlučivanje, a da oni daju legitimitet vlasti. Želimo da promenimo način na koji se u Srbiji živi, a za to je potrebna pobeda bez kompromisa sa sadašnjom vlašću - kažu za "Blic" u PSG.

Foto: Pokret slobodnih građana / Promo

Kada je reč o podršci opozicionim strankama koje će ipak na te izbore izaći, u Pokretu navode da ih neće podržati zbog "principa", odnosno zbog toga što sarađuju sa SNS i Aleksandrom Vučićem.

- DS je napravila u Pećincima zajedničku listu sa LSV Nenada Čanka, koja je u koaliciji sa SNS u Novom Sadu, Baču, Irigu, Alibunaru. Naš davno objavljen princip je da ne možemo sarađivati sa onima koji posredno ili neposredno sarađuju sa SNS i Aleksandrom Vučićem. Zato ne možemo podržati ni listu Šutanovac-Čanak, koja je njen pridruženi član u Vojvodini - ističu u PSG, i navode da je za njih svaki deo Srbije podjednako bitan, ali "gde god da se prave takve koalicije, to utiče na političku scenu u celoj zemlji".

Za razliku od Pokreta i Narodne stranke, demokrate nemaju dilemu o učešću na izborima, a ne kriju ni da nemaju previše razumevanja za kolege iz opozicije.

- Taman pomisliš da više nista ne može da te iznenadi... Pa dobro, nama su podjednako važni i oni iz Mionice, Kostolca, Negotina... kao i iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Sente, Vranja... Tu je razlika - napisao je lider DS Dragan Šutanovac na svom Tviter profilu, dodavši da "nije pitanje ko ima odbore, ko može da skupi potpise, već je pitanje podrške hrabrim ljudima, koji već mesec dana vode kampanju, idu od kuće do kuće, obilaze seoska domaćinstva, pridobijaju mestane, bore se za svoje komšije...".

Da bi trebalo da podrže one koji nisu odustali smatra i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je rekao da od Saše Jankovića (PSG) i od Vuka Jeremića (Narodna stranka) očekuje da pozovu građane da podrže LDP ili DS.

Iznuđeno rešenje

Međutim, mala je verovatnoća da će to i učiniti jer, kako objašnjava za "Blic" programski direktor Cesida Bojan Klačar, evidentno je da ni jedni ni drugi ne žele da podrže demokrate. Po njegovom viđenju, bojkot je iznuđen potez ovih stranaka jer zapravo nisu imali prevelike šanse da postignu rezultat na tim izborima, s obzirom na stranačku infrastrukturu, kapacitete i resurse.

Bojan Klačar
Foto: Medija centar Beograd / PromoBojan Klačar

- Mogli su ili da probaju, pa da postignu neuspeh ili slab rezultat ili da urade ovo što su uradili i pronađu uverljiv razlog zbog čega su se odlučili za bojkot. Na ovaj način su kupili sebi vreme da stabilizuju koaliciju sa Draganom Đilasom pred beogradske izbore, a izbegli su i da podrže DS - kaže Klačar.

Međutim, posledice ovakve odluke ne bi trebalo da budu iznenađenje kada stignu, a sva je prilika da se to dešava.

Dragan Đilas
Foto: Dušan Milenković / RAS SrbijaDragan Đilas

- U slučaju PSG, pored onoga što se dešavalo u proteklom periodu, ovo može biti još jedan od razloga daljeg pada rejtinga, jer je izvesno da je on već došao. Zato je saradnja sa Đilasom ključna, kako bi zaustavili taj pad - navodi Klačar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE