Obrenovac, 19.05.2019

Mihajlovi─ç o rodnoj ravnopravnosti: Jednaki uslovi za ┼żene, kao ┼íto ih imaju mu┼íkarci


Izvor: Blic | Obrenovac, 08.03.2018.
Mihajlovi─ç je na konferenciji za novinare povodom inicijative ÔÇťUposlimo 1.000 ┼żena u ruralnim podru─ŹjimaÔÇť rekla i da je jedan od razloga za┼íto insistira da se zakon o rodnoj ravnopravnosti ┼íto pre donese i taj ┼íto je ─Źesto nasilje nad ┼żenama prisutno, a o ravnopravnosti polova nedovoljno se govori.

Foto:Promo


´╗┐

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlovi─ç poru─Źila je da se ┼żenama moraju stvoriti jednaki uslovi u svim oblastima ┼żivota, kao što ih imaju muškarci.

U tom je smislu pomenula da više od 60 odsto ┼żena koje ┼żive na selu nema pravo na penziju, a svega 17 odsto njih su vlasnice imanja.

Mihajlovi─ç je na konferenciji za novinare povodom inicijative "Uposlimo 1.000 ┼żena u ruralnim podru─Źjima" rekla i da je jedan od razloga zašto insistira da se zakon o rodnoj ravnopravnosti što pre donese i taj što je ─Źesto nasilje nad ┼żenama prisutno, a o ravnopravnosti polova nedovoljno se govori.

- Zakoni su doneti i oni se primenjuju, a ono što nedostaje je mnogo više razgovora o ovoj temi nasilja. Mi moramo time da se bavimo od malih nogu. Zato sam insistirala da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti što pre donese, jer upravo zakon sadr┼żi deo koji se zove prevencija. Moramo da stvorimo nenasilno društvo - poru─Źila je Mihajlovi─ç uo─Źi sutrašnjeg praznika ┼żena 8. marta.

┼Żene su danas u Srbiji za oko 20 procenata manje pla─çene za isti posao u odnosu na muškarce, ka┼że ministarka, te poru─Źuje da slabiji pol mora da ima slobodu da bira da li ┼żeli ili ne ┼żeli da ra─Ĺa.

Kako ka┼że, inicijativa "Uposlimo 1.000 ┼żena u ruralnim podru─Źjima" dala je prve rezultate, jer je za osam meseci koliko traje posao dobila 341 ┼żena.

Zaposlene ┼żene, dodaje, naj─Źeš─çe se bave izradom ru─Źnih proizvoda u njihovim sredinama, a zatim uz podršku kompanija, NALED-a i dr┼żave ti proizvodi sti┼żu u dr┼żavne institucije i u kancelarije velikih me─Ĺunarodnih kompanija.

- Krenu─çemo u narednom periodu sa Nacionalnom slu┼żbom za zapošljavanje da obu─Źavamo ┼żene da prave ove proizvode - najavljuje Mihajlovi─ç i ka┼że da se i danas ┼żene bore za iste ili pribli┼żno iste uslove na radu u pore─Ĺenju sa muškarcima.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Udru┼żenja "Etno mre┼ża" VioletaJovanovi─ç ka┼że da je 50 procenata ┼żena i mladih na selu nezaposleno te da je akcija "Uposlimo 1.000 ┼żena u ruralnim podru─Źjima" do sada obezbedila više od 7.500 radnih sati za ┼żene u srpskim selima.

Ona je objasnila da NALED zagovara donošenje zakona o zanatstvu kao i da se izjedna─Źe subvencije za zanatlije i velike kompanije jer je taj odnos trenutno jedan naprema pet u korist velikih igra─Źa.

Apelovala je na Grad Beograd da se udru┼żenjima ┼żena koja izra─Ĺuju razli─Źite proizvode, poput etno ─çilima i drugih rukotvorina, omogu─çi koriš─çenje praznih lokala koji su u vlasništvu Grada.

Na konferenciji za medije ministarka Mihajlovi─ç uru─Źila je plakete predstavnicama razli─Źitih udru┼żenja iz Srbije i kompanijama, kao zahvalnost za promociju ┼żenskog preduzeništva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE