Obrenovac, 15.02.2019

UOČI VUČIĆEVE POSETE ZAGREBU !


Izvor: Blic | Obrenovac, 10.02.2018.
Bura se ne stišava, najavljeni protesti, traže izvinjenje

Promo
Iako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala na zaustavljanje "verbalnog rata" između Zagreba i Beograda, u ovoj zemlji se ne stišava bura izazvana prvom zvaničnom posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučićev dolazak je već danima tema i u medijima, ali i u parlamentu i vladi, a jedini koji se na nju nije osvrnuo, bar u govoru u Evropskom parlamentu pre nekoliko dana, bio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ipak, hrvatski parlamentarci su složni u tome da je dijalog između dve države nužan da bi se rešili sporni problemi, ali opozicija ne veruje da će nakon posete predsednika Vučića doći do bilo kakvih pomaka u odnosima dve zemlje.

Izvinjenje za govor u Glini

Neki poslanici najuticajnije HDZ, čiji je premijer Plenković i predsednik, poput Miljana Brkića, ministar odbrane Damir Krstičević i neki iz opozicije smatraju da Vučić neizostavno treba da se izvini za govor u Glini 1995. godine. Gotovo svi elektronski mediji su na svojim portalima objavili taj, za njih sporni govor, zbog čega neki Vučića nazivaju i četnikom.

Bivši generalni sekretar HDZ Domagoj Ivan Milošević, ne osvrćući se na zahteve za izvinjenje, akcenat stavlja na privrednu saradnju. On je za portal Net.hr rekao da su "hrvatsko-srpski odnosi jako opterećeni posledicama agresije na Hrvatsku, ali čuvati i voleti svoje ne može i ne sme isključiti saradnju sa susedima".

- Sa svim susedima treba razgovarati, a posebno sa Srbijom u koju su hrvatski privrednici uložili milijarde kuna, što je važno za tržište - kaže Milošević.

Najavljeni protesti

Poslanik HDZ Josip Đakić je potvrdio danas u Saboru da će Zajednica županijskih udruženja i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) podržati proteste povodom najavljene Vučićeve posete jer, kako je rekao, "srpske vlasti nisu ispunile kriterijume i merila koja su sa Srbijom dogovorena u pretpristupnim pregovorima sa EU". Proteste su, inače, najavile udovice hrvatskih veterana i udruženja veterana.

Iz najuticajnije opozicione SDP ističu da su neophodni dobri odnosi Hrvatske i Srbije, ali navode i da je teško reći da je ovo najbolje vreme za Vučićev dolazak, s obzirom na atmosferu koja vlada.

- Izjave ni sa jedne strane ne ohrabruju i, s obzirom na njih, bilo kakav pomak u rešavanju spornih pitanja gotovo da je nemoguć - kaže za Domagoj Hajduković.

Na konstataciju da je njegov kolega Bojan Glavašević izjavio da mu je Vučićev dolazak "apsolutno neprihvatljiv", i da je neophodno da se izvini, Hajduković kaže da je to stav na koji Glavašević ima pravo, ali i da Vučićevo izvinjenje ne bi bilo na odmet.

- Vučić bi trebalo da se izvini lično radi uloge u ratu koju je imao, i to izvinjenje ne bi trebalo da bude formalno, već iskreno - smatra Hajduković.

Izvinjenje bi, kako se navodi, rado čuli i u opozicionom Živom zidu, zbog Vučićevih izjava, ali i zbog, kako kažu, “politike Srbije koja se ne ograđuje od četništva čija ikonografija je neretko viđena u poslednje vreme i u Srbiji, ali i Hrvatskoj”. I oni, kao i SDP smatraju da nekih posebnih pomaka u razgovorima neće biti.

- Mislim da se ništa neće promeniti dok su ove garniture na vlasti, jer su zakopane u istoriji. Mnogo je otvorenih pitanja, od nestalih, sukcesije, povratka arhivske građe - rekao je poslanik Branimir Bunjac iz "Živog zida".

Prema njegovim rečima, u ovoj stranci ne misle da po ovom pitanju ima neslaganja predsednice i premijera, već da je reč o nekoj vrsti kampanje u koju je Kolinda Grabar-Kitarović već krenula.

U međuvremenu oglasio se i MUP Hrvatske, gde navode da sve nadležne institucije od trenutka kada je predsednica Grabar Kitarović najavila posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rade svoj posao na bezbednosti, kao i da javnost može biti mirna.

- Hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika - rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje da li su usklađeni stavovi vlade i predsednice Republike oko ove posete, Božinović je rekao da će se, koliko je njemu poznato, predsednik Vučić sastati sa svojim domaćinom, hrvatskom predsednicom, a imaće sastanke i sa predsednicima vlade i Sabora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE