Obrenovac, 06.07.2020

Obrenovčanin gradi trenersku karijeru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2020.
Marko Cikuš radi sa mlađim kategorijama u ekipi Al Šarža

Foto:lokalnenovine.rs
Mladi fudbalski trener Marko Cikuš otisnuo se iz rodnog Obrenovca u Ujedinjene Arapske Emirate, gde sa uspehom radi sa mlađim kategorijama u šampionu te države, ekipe Al Šarža. Dugo godina nosio je dres matičnog Radničkog, a odluka da pređe u trenerske vode ispostaviće se kao pravi potez. Kvalitetan i predan rad u školi fudbala Radničkog nije prošao nezapaženo.

Pre nego što počnemo o trenerskom poslu, reci nam nešto o tvojoj igračkoj karijeri ?

"Što se tiče igračke karijere prošao sam mlađe kategorije Radničkog, a svoj debi u seniorskom fudbalu imao sam kod Nebojše Miloševića, koji je sada u stručnom štabu Dejana Stankovića, trenera Crvene Zvezde. Takođe sam imao priliku i zadovoljstvo da sarađujem u Radničkom iz Obrenovca sa Milošem Veselinovićem, koji je sada pomoćni trener u Makabiju iz Tel Aviva, šampionu Izreala, kao i sa Dejanom Đuričićem, koji je pomoćni trener u našem superligašu Radniku iz Surdulice."


Može se reći da si mlad završio igračku karijeru, kako je krenula tvoja trenerska karijera ?

"U trenerske vode me je uveo Miloš Bojanić, trener seniorskog tima Fk Radnički iz Obrenovca. On je bio moj mentor kada sam počinjao sa trenerskim poslom i zbog svega mu dugujem neizmernu zahvalnost. Nakon nekoliko godina rada u mlađim kategorijama Radničkog iz Obrenovca, dobio sam poziv na razgovor za posao, od trenutnog šampiona UAE, kluba Al Šarža. Poziv sam dobio zahvaljujući preporuci svog prijatelja i kolege Dobrivoja Mutavdžića. Nakon razgovora imao sam tri meseca probnog rada, da bih nakon što sam zadovoljio kriterijume kluba potpisao ugovor na duži vremenski period."


Tvoj prvi susret sa fudbalom u UAE ?

"Kada sam počinjao sa radom u fudbalskom klubu Al Šarža na startu sam se susreo sa nečim novim, a to je rad u kancelariji i priprema treninga u elektronskoj formi kako na dnevnom, tako na nedeljnom i mesečnom planu. Svoje prve treninge proveo sam zajedno sa glavnim trenerom vicešampiona pionirske lige Nemanjom Savićem, koji mi je stvarno mnogo pomogao da se prilagodim i da što produktivnije prođem taj početni period."

Utisci sa prvog treninga ?

"Ono što mi se dopalo na prvom treningu jeste da je organizacija samog kluba i njihovih zaposlenih na jednom visokom nivou, svaka generacija ima svog glavnog i pomoćnog trenera, trenera golmana, fitnes trenera, menadžera i doktora, tako da svi oni čine jedan tim i imaju cilj da unaprede svoju ekipu na tehničkom, taktičkom, fizičkom i psihološkom nivou."


Koje su razlike u dečijem fudbalu u odnosu na Srbiju ?

"Razlike u dečijem fudbalu u odnosu na Srbiju nisu velike, tehnički i taktički su ekipe na sličnom nivou, dok najveće razlike ima u fizičkim karakteristikama, gde su naši igrači mnogo dominantniji i napredniji u mlađim kategorijama."

Koji su osnovni preduslovi koje trener iz inostranstva mora da ispuni da bi radio u nekoj od njihovih Å¡kola ?

"Preduslovi koji treneri trebaju da ispune da bi radili u nekom od njihovih klubova je dobro poznavanje stranog jezika, stručnost, posvećenost, iskustvo, da brzo uče, jer vremena i strpljenja nema mnogo. Takođe moraju da budu sposobni da se brzo prilagode promenama."


Tvoji planovi za dalje ?

"Neki moji dalji planovi su da nastavim sa daljom edukacijom i unapređivanjem svog znanja kako na terenu tako i van njega."

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE