Obrenovac, 25.06.2019

Konjički klub „Bojčin“ vrši upis novih članova


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2018.
Ako želite da uplovite u čarobni svet konja i uživate u lepotama prirode, Bojčinska šuma i Konjički klub „Bojčin“ su pravi izbor i odmor za dušu.

Foto:Konjički klub „Bojčin“
Konjički klub „Bojčin“ nalazi se u Progaru, opština Surčin, na obodu Bojčinske šume, u blizini reke Save. Zahvaljujući tome, polaznici škole jahanja, rekreativni jahači i turisti mogu da uživaju u jahanju i druženju sa konjima u prirodi, daleko od gradske vreve, a na svega tridesetak kilometara od centra grada.

U okviru kluba od 2012. godine aktuelna je škola jahanja uz prateće programe za decu i odrasle. Jedna od osnovnih misija kluba jeste vratiti čoveka prirodi. Klub je posebno ponosan na svoje programe za decu koji su prilagođeni uzastu i posebno osmišljeni da kombinuju sportsku aktivnost sa edukativnim i kreativnim sadržajima. Treneri koji rade sa decom trude se da deci pruže najviše što mogu: zabavu, školu jahanja, igre na konju za razvoj motorike i logičkog mišljenja, teoretsko znanje o konjima i konjičkom sportu, i da uz sve to neguju sportski duh i razvijajuo empatiju i ljubav prema konjima i prirodi. 

Otvorenim danom, koji omogućava deci da uspostave prvi kontakt sa konjima i konjičkim sportom, započeo je upis novih članova u programe ovog kluba. Svi ljubitelji konja i zainteresovani da se druže sa ovim plemenitim životinjama, ali i da savladaju veštine jahanja mogu se prijaviti za sledeće programe:

- Škola jahanja za odrasle
- Škola jahanja za decu
- Konjičke igre za najmlađe
- Terapija uz pomoć konja

Svaki kurs obuhvata po 16 časova u trajanju od 45 minuta. 
Po završetku svakog kursa se polaže test u jahanju i dobija diploma – potvrda o završenoj obuci. Nakon završene škole jahanja, jahač može da nastavi da usavršava svoje veštine jahanja kroz naprednije kurseve, ili da se uključi u program rekreativnog jahanja u konjičkom klubu "Bojčin". Za školu jahanja za decu koriste se pouzdani, dobroćudni konji, posebno školovani za ovaj program.

Konjičke igre su program za decu mlađeg uzrasta (6-9 godina). 

Program obuhvata osnove standardne škole jahanja, koliko uzrast i individualne mogućnosti deteta to dozvoljavaju, atletiku na konju (voltažiranje) i igre na konju. Igre su zabavne i izazovne; obuhvataju raznovrsne rekvizite i omogućavaju detetu da razvija motoriku, ravnotežu i koordinaciju pokreta kroz zajedničke aktivnosti sa konjima. Deca kroz individualne časove i rad u manjim grupama uče i da brinu o konju (timarenje, četkanje, kupanje, hranjenje konja...) kao i razne zanimljivosti iz sveta konja: o rasama, konjičkom sportu, delovima opreme, mitovima, ponašanju...

U programe terapije uz pomoć konja uključuju se osobe sa različitim teškoćama (autizam, Daunov sindrom, cerebralna paraliza, teškoće u intelektualnom razvoju, teškoće u motornom razvoju, govorne disfazije, hiperaktivnost, problemi sa pažnjom i koncentracijom, teškoće u učenju, depresija, anksioznost i druge psihičke tegobe, emotivni problemi, stres i iscrpljenost, alergije, oboljenja kardiovaskularnog sistema...). 

Zašto je konj toliko dobar terapeut? Koja je njegova uloga u tome? Obavljenje su mnoge studije i napisani stručni radovi o pokretu konja koji se prenosi na jahača, jačanju mišića, poboljšanju balansa i motorike, razvijanju socijalnih veština i mnogim drugim važnim segmentima čovekovog razvoja. Međutim, ne treba zaboraviti na ono što se ne može izmeriti – svu emotivnu podršku, motivaciju i radost koju nam konji donose. Kontakt sa konjem probudi duboku sreću u nama i promeni nam pogled na svet – i verovatno je baš to razlog što ovaj vid terapije svakome pomogne da pronađe ono što mu je potrebno.

Ako želite da uplovite u čarobni svet konja i uživate u lepotama prirode, Bojčinska šuma i Konjički klub "Bojčin" su pravi izbor i odmor za dušu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE