Obrenovac, 12.12.2018

„LIX“ program za decu sa autizmom


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 16.12.2017.
Sportske vežbe u velikoj meri utiču na kognitivne i psihofizičke sposobnosti

Foto:Printscreen
Sportsko udruženje „LIX“ od 1994. godine posvećeno je unapređivanju sposobnosti dece sa autizmom. Naime, svojim programom, ovo udruženje objedinjuje elemente vežbi motorike i tako, na adekvatan način, izbegava terapiju lekovima i dovodi do zapaženih rezultata. „LIX“ je svoj način rada predstavio zaposlenima i roditeljima učenika Osnovne škole „Ljubomir Aćimović“.

„Rezultati su više nego fantastični, da je Srbija iskoračila u odnosu na svet, jer je patentirala jedinstven program i metod u toj tematici. Apsolutno niko ne zna uzroke autizma, niti način lečenja, postoji samo smirivanje agresije putem lekova, a na ovaj način mi izbegavamo lekove, putem motorike poboljšavamo sve negativne vidove koji se javljaju kod deteta“, kaže Ljiljana Stanojević ispred Sportskog udruženja „LIX“.

Roditelji su već nekon prvih treninga primetili napredak i drugačije ponašanje svoje dece.

„U principu je od samog početka bilo pitanja da li će biti nešto, kako, šta, svi obećavaju. Međutim, posle prvog treninga je moje dete, koje nije znalo da uhvati loptu, bilo potpuno drugačije. Vraćaju se nekoliko puta na neke vežbe, ne postoji „neću“, komunicira više, kada plače, znamo šta mu je. Moje dete ne govori i ovim programom sam veoma zadovoljna“, ističe Rada Potić.

„LIX“ program podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta i potpuno je besplatan za sve polaznika. Nekoliko učenika Osnovne škole „Ljubomir Aćimović“ je već aktivno uključeno u sve vežbe, a efekat se primećuje i u toku nastave.

„Prvo smo mi u školi primetili pomak kod te dece, a onda su nam i roditelji pričali koliko su zapravo zatečeni, koliko se promenilo ponašanje njihove dece i šta je sve gospođa Ljiljana na tim treninzima uspela od njihove dece da izvuče“, rekla je Mirjana Rakić, direktorka Osnovne škole „Ljubomir Aćimović“.

„Naša iskustva idu ka tome da poboljšavamo njihove aktivnosti. Pre svega ih osposobljavamo za život, tako da samostalnije vrše neke osnovne životne radnje koje njihovi vršnjaci sa autizmom ne znaju ili ne mogu. Ovo nije vid sportske rekreacije, nego dajemo novu funkciju sporta, terapijsku, gde će oni da prelaze neke poligone, da rade neke vežbe koje ranije nisu mogli da rade“, objasnila je Ljiljana Stanojević.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, koji su ovom prilikom istakli da će uvek biti tu za programe ovog tipa.

„Uvek smo tu da, kao opština podržimo sve metode i alternativne, ali i one zvanične, koje mogu pomoći našoj deci sa autizmom, da njihove motoričke i kognitivne spospobnosti budu na višem nivou. Zahvalio bih se Ljiljani Stanojević, našoj proslavljenoj reprezentativki i sadašnjem treneru ŽKK Partizan, što ima ovakvu vrstu obuke i aktivnosti koja pomaže deci. I u budućnosti ćemo biti tu da sve ispratimo, kako finansijski, tako i organizaciono“, naglasio je Miloš Stanković, član Veća Gradske opštine Obrenovac.

Program se realizuje u prostorijama udruženja „LIX“ u Jajincima, u opštini Rakovica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE