Obrenovac, 19.05.2019

Obrenovački šahisti putuju na Evropsko prvenstvo u Rumuniju


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2018.
Članovi Dečijeg šahovskog kluba 'Hoze Raul Kapablanka' braća Dušan i Jovan Kisić i Dino Mustajbašić predstavljaće svoj grad i svoju zemlju na Prvenstvu Evrope za mlade u rumunskom gradu Oradea

Foto: lokalnenovine.rs
Obrenovac kao grad sporta ovoga puta može da se pohvali da, posle dugog niza godina, ima svoje predstavnike na Evropskom prvenstvu u šahu. Članovi Dečijeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" braća Dušan i Jovan Kisić i Dino Mustajbašić predstavljaće svoj grad i svoju zemlju na Prvenstvu Evrope za mlade u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje će biti održano u rumunskom gradu Oradea u periodu od  31. jula do 6. avgusta 2018.godine. Pravo učešÄ‡a na ovom takmičenju imaju mladi šahisti i šahistkinje u uzrasnim kategorijama od 8 do 18 godina. 

Jovan Kisić, prvak Srbije u kategoriji do 8 godina, igraće u konkurenciji ubrzanom sistemu 15 minuta plus 10 sekundi, njegov stariji brat Dušan Kisić biće u grupi dečaka do deset godina, a Dino Mustajbašić, prvak Srbije do 12 godina u brzopoteznom šahu igraće u grupi dečaka do šesnaest godina.

Dečiji šahovski klub "Hoze Raul Kapablanka" osnovan je  21. maja 2009. godine, a osnovao ga je Dragan Trišić jedna od legendi obrenovačkog šaha. Njegov sin Petar Trišić nastavio je stopama svoga oca i za kratko vreme ovaj amaterski klub je iznedrio mnogobrojne šampione. Pored toga što je predsednik Dečijeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" Petar je i trener mlađih kategorija.

"Obrenovac ima veliku privilegiju što će nakon dvanaest godina i velikog asa Dejana Živkovića koji je nekada učestvovao na evropskim šampionatima za naš grad i zemlju imati sada tri predstavnika.U pitanju je jaka konkurencija u sve tri grupe, Rusi preovladavaju u svakoj od grupa i velika mi je čast što će oni uopšte otići tamo. Moram da izrazim posebnu zahvalnost Milošu Stankoviću i opštini Obrenovac koja nam je pomogla i prepoznala uspehe naših mladih šahista." - rekao je Petar Trišić, predsednik Dečijeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka".

Petar Trišić je naglasio da su uslovi evropskih šahovskih klubova daleko bolji nego uslovi koje imaju deca u šahovskom klubu "Hoze Raul Kapablanka" i dodao :"Ako neko od njih trojice bude među prvih deset u Evropi to će za nas biti kao da imamo prvaka Evrope."

Pomoć Gradske opštine Obrenovac je bila od velikog značaja da bi ovi talentovani dečaci otišli na  prestižno takmičenje u Rumuniju. Kroz  svoj program "Eko dinar" opština Obrenovac omogućava da svako dete koje želi da igra šah može to da uradi potpuno besplatno u klubu koji egzistira na teritoriji opštine.

"Kontinuirani rad Dečijeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" u prethodnih nekoliko godina pretvorio je klub koji je de facto mali, u jedan ozbiljan takmičarski klub.Pratimo rezultate svih ovih godina unazad i imamo stvarno čime da se pohvalimo kao opština i kao klub gde u kontinuitetu uzimamo najviša odličja, odnosno prva, druga i treća mesta na prvenstvu Srbije." - rekao je Miloš Stanković, član veća zadužen za sport.

Pored pomoći Gradske opštine Obrenovac ovaj odlazak ne bi bio moguć bez direktora EPS-a Milorada Grčića i društveno odgovorne kompanije EPS koja je i ovoga puta priskočila u pomoć i omogućila da obrenovački šahisti otputuju put Rumunije. Želimo im puno sreće na putu ka šampionskim titulama, a mali šampion Jovan Kisić je obećao da će se boriti i dati sve od sebe da svoj grad predstavi u najboljem svetlu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE