Obrenovac, 18.02.2019

Najslabiji Beogradski maraton iz ugla rezultata


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2018.
Poređenja radi, Olivera Jevtić je prošle godine trijumfovala rezultatom 2:38,03, što je bolji rezultat od rezultata pobednika ovogodišnjeg muškog maratona

Foto:Tanjug
Beogradski maraton, 31. po redu, iz ugla rezultata najslabiji je u istoriji te trke, najviše zahvaljujući činjenici da u njemu nisu učestvovali trkači iz afričkih zemalja.

Prema podacima organizatora, na subotnjem 31. Beogradskom maratonu učestvovalo je rekordnih 7.200 trkača, uglavnom srpskih atletičara i atletičara iz regiona.

U subotu su prvih pet mesta zauzela petorica srpskih takmičara a pobedio je Kristijan Stošić rezultatom 2:45,23 sata. To je najslabiji rezultat u istoriji Beogradskog martona. Poređenja radi, prošle godine je Kenijac Stiven Kipnegetič Katam pobedio rezultatom 2:21,12.

U ženskoj konkurenciji pobedila je srpska atletičarka Nora Trklja sa 3:08,46 sata, a prošle godine trijumfovala je Olivera Jevtić rezultatom 2:38,03, što je bolji rezultat od rezultata pobednika ovogodišnjeg muškog maratona.

Pojedini mediji preneli su da su kvalitetni maratonci iz Afrike odustali od učešća pošto je Beogradskom maratonu oduzet sertifikat zbog neisplaćenih nagrada atletičarima iz prethodnih godina. Stizalo je nekoliko upozorenja iz Evropske atletske federacije, prvo u septembru 2016. godine, a poslednje u aprilu ove godine.

U pismima se navodi da su stigle brojne žalbe atletičara pošto nagrade nisu isplaćene, dok u poslednjem piše da se "Beogradski maraton ne smatra članom atletske porodice sve dok atletičari ne budu u potpunosti isplaćeni do kraja 2018. godine" i za to ne budu pruženi dokazi.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da u subotnjoj trci prioritet nisu bili rezultati, već da se što više domaćih atletičara uključi u trku. Upitan da prokomentariše pravila, u kojima se navodi da takmičari koji istrče slabiji rezultat od 2:24,59 u muškom maratonu neće dobiti glavnu premiju, Nikolić je tada rekao da će se poštovati pravilnik. Takođe, bez nagrade bi mogla da ostane i pobednica maratona Nora Trklja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE